Yakatabune


 
In Yakatabune zijn de twee spelers rivaliserende pyrotechnici die strijden om hun beheersing te bewijzen tijdens het meest spectaculaire vuurwerkfestival van de zomer. Om dit te doen, moet je vuurwerkkaarten aan je kant van de rivier plaatsen om je programmakaarten compleet te maken, terwijl je probeert het applaus te verdienen van elke "yakatabune" (woonboot) die aan de oever ligt (door een meerderheid in die kolom te hebben).

Meer gedetailleerd, om de zeven yakatabune-kaarten achter elkaar in te stellen; plaats drie startvuurwerk (met waarde 1) aan de kant van de startspeler van het bord en vier starters aan de andere kant in afwisselende kolommen. Je begint met twee kaarten in de hand uit je stapel van 13 kaarten, en je kiest twee programmakaarten uit de drie die je krijgt.

 
Speel tijdens een beurt een vuurwerkkaart aan uw kant van het bord in de dichtstbijzijnde lege ruimte naast een yakatabune naar keuze. Je tegenstander mag dan het effect van die vuurwerkkaart gebruiken (bijvoorbeeld: twee kaarten verwisselen, een kaart naar een aangrenzende ruimte verschuiven of omdraaien, ....) Als alternatief kan uw tegenstander weigeren het effect te gebruiken en in plaats daarvan een programmakaart tekenen.

Nadat je een kaart hebt gespeeld, als je een programmakaart in de hand hebt die overeenkomt met het patroon van vuurwerk aan je kant van het bord, kun je die kaart spelen, neem de bonusacties erop om een of meer van je kaarten te verschuiven en speel vervolgens een andere programmakaart als je dat patroon nu hebt.


Vervolgens, als het aantal kaarten rondom een yakatabune gelijk is aan of groter is dan de limiet van die boot, je somt het vuurwerk aan elke kant op om te zien wie het ontzag van de kijkers op die boot heeft vastgelegd. Markeer deze boot met een applausfiche en draai vervolgens al het vuurwerk van de winnende speler met de afbeelding naar beneden. (Face-down kaarten kunnen nog steeds worden gebruikt om veel patroonkaarten te voltooien.) Beëindig je beurt door een vuurwerkkaart uit je deck te trekken.

Wanneer het spel eindigt nadat er vijf applausfiches zijn geplaatst of het vuurwerk of de programmakaarten op zijn, tellen spelers hun verzamelde ontzag op om te zien wie er wint.

Dit spel werd geschonken door Japon brand en kan vanaf maart gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 2
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 30 - 40 minuten

Reacties

Populaire posts