Big Monster

Het paniekzweet brak me uit toen ik zag dat enkel een Duitstalige en Franstalige handleiding bij dit spel zat. Gelukkig had ik vrij snel een Engelstalige handleiding op het wereld wijde web gevonden.


De spelers zijn ruimtereizigers, die met hun bemanning aankomen op een nog niet verkende planeet. Blijkbaar krioelt het hier van de monsters en prachtige kristallen op de 7 verschillende soorten landschappen dat deze planeet rijk is. Je opdracht is om al deze aliens en kristallen te categoriseren - wel toch ten minste beter dan je tegenstanders, want jij wilt de beste verkenner van deze planeet worden.

Big Monster kan op verschillende manier gespeeld worden. Je hebt de competitieve modus, waar ieder voor zich speelt, en de team modus, waar je in teams van 2 het tegen mekaar op kunt nemen. De regels voor 2 spelers variƫren aanzienlijk tegenover de versie met meerdere spelers. Later meer daarover.
In het midden van de tafel komt een rond dubbelzijdig spelbord. Afhankelijk van de gekozen variant kies je de juiste zijde. Daarop komen medailles te liggen. Achteraan op deze medailles staan punten die variĆ«ren van -10  tot +10 punten. Elke speler krijgt een starttegel, die je kan kiezen uit de vele beschikbare tegels, of die je gewoon trekt uit de stapel. Elke starttegel heeft een bepaald voordeel of eigenschap dat aan de hand van symbolen op die tegel duidelijk wordt.

Wij speelden de 2 speler variant, en daarvoor moesten we 80 monster tegels aan de hand van symbolen uit de 120 beschikbare monsters kiezen. Die werden in 20 stapels van 4 tegels gedekt op de tafel gelegd. De startspeler legt de eerste 4 tegels open, kiest een tegel, puzzelt die aan zijn starttegel, en kiest een 2e tegel om terug in de doos te leggen. Voor de tegenspeler blijft er nu de keuze over uit deze 2 tegels, waar hij er 1 mag van aan puzzelen, de andere gaat terug in de doos. Tegels aan puzzelen doe je volgens de regels : de monsters moeten grenzen aan andere tegels, niet ondersteboven of zijdelings liggen. Heel eenvoudig dus.

Als de 2e speler aan beurt komt, mag deze eerst een volgend setje van 4 tegels open leggen. Hij heeft nu de keuze uit 2 setjes. Na een setje gekozen te hebben, gaat het weer zoals in de eerste ronde. Tot het einde van het spel heeft de actieve speler steeds de keuze uit 2 setjes.

Hoe scoor je punten ?
Voor elk ijsmonster dat kan muteren scoor je de punten die op de tegel staan. Wordt die tegel echter bestraald door een ander monster, muteert dit monster en scoort dit aanzienlijk meer punten. 3 van de 4 ijsmonsters kunnen zelfs 2 maal muteren, om zo nog meer punten te scoren.
De lava monsters scoren de punten die ze tonen, de groenachtige monsters scoren telkens op hun manier. Meestal scoor je exponentieel meer punten afhankelijk van het aantal van die beesten die je hebt. Zeemonsters zijn gigantisch en bestaan uit 2 tegels. Een half zeemonster is maar 1 punt waard, maar een volledig monster, inclusief kop en staart, geeft je 11 punten.
Tot slot zijn er nog de woestijn en steenmonsters. Zij geven geen punten, maar de speler die er de minste van heeft op het einde van het spel krijgt 10 strafpunten. Met de kristallen scoor je 10, 5 of 2 punten per volledig kristal dat je kan vormen.

Zodra er een speler is die een bepaald aantal monsters heeft van een bepaald landschap, mag die speler de medaille van het spelbord nemen. Daarop staan telkens 5 punten. Enkel de eerste speler die 3 woestijnmonsters heeft, krijgt 10 punten extra.

Speel je in teamverband, dan zijn de regels iets anders: de spelers hebben dan setjes van monstertegels op hand, en kiezen er 1 uit om aan te puzzelen. Die komt gedekt voor je te liggen op tafel. Daarna kan je beslissen aan wie je de overblijvende tegels gaat geven. Geeft je die aan je teamgenoot (als er goede tegels in zitten), of plaats je ze bij de tegenstanders ? Het behalen van de medailles zal hier gemeenschappelijk gebeuren. Heb jij 2 sneeuwmonsters en je partner 4 stuks, is die medaille binnen. Behalen beiden teams tegelijk een medaille, blijft die gewoon liggen.

Big Monsters heeft aangenaam artwork en de verschillende spelmodi zijn een pluspunt. De liefhebbers van bijvoorbeeld Kingdomino zullen hier ook wel hun smaak in vinden. Het enige jammere is het ontbreken van een Engelstalig (of Nederlandstalige) handleiding. Gelukkig zijn de regels vrij eenvoudig en niet te lang.

Dit spel is geschonken door Explor8 en is vanaf januari te spelen bij Het Geel Pionneke.

UPDATE : Nadat Explor8 deze review gelezen heeft, hebben zij ons de link naar de NL-talige handleiding gestuurd : https://explor8.com/wp-content/uploads/2021/11/BM_NL.pdf


Aantal spelers : 2 - 6
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 20 - 30 minuten



Reacties

Populaire posts