Dungeonology: the expedition
Dungeon crawlers zullen de meeste mensen wel kennen. Het zijn spellen waar de spelers allerlei monsters bevechten terwijl ze ronddolen in een donker doolhof volgestopt met valstrikken. Echter dit spel is een erg a-typische versie: je moet hier geen monsters afmaken en schatten gaan zoeken. In deze versie zal je onopgemerkt moeten blijven en de monsters moeten bestuderen. Je bent namelijk nog een student en doel is om af te studeren tot Dungeonology professor aan de Rocca Civetta Universiteit.
Jammer genoeg voor jou is deze titel zo populair, dat je niet de enige met dat doel bent. Natuurlijk is het besturen van de monsters niet het enige dat je kan doen. Het stelen van informatie uit de boekentas van je medestudenten is een bezigheid die vaak voorkomt. En dan zijn daar nog een heleboel studentjes die je kan opofferen om uit penibele situaties te geraken. Geraak jij als eerste terug in het basiskamp om de beste thesis in te dienen ? Gelukkig is er maar één slechterik die je het leven in het doolhof moeilijk kan maken.
Voor we verder gaan over het spelverloop, kan ik je vertellen dat er heel veel aandacht werd geschonken aan de afwerking van de spelonderdelen. Dat merk je al als je de doos vast neemt en opent. De figuurtjes zijn prachtig afgewerkt, en de spelborden zijn van superieure kwaliteit. Normaal verwacht je donkere en grijze componenten voor een dungeon crawler, maar hier is al het materiaal fris en kleurrijk, zelfs een beetje cartoonesk. Een leuk weetje is dat elke tegel van het doolhof een easter egg heeft verstopt met een knipoog naar bekende films.
Het spel heeft best wat interactie tussen de spelers terwijl je niet aan de beurt bent. Je kan bijvoorbeeld de actieve speler het leven lastig maken met je handkaarten, om ze een beetje af te remmen in hun opdracht. Meestal blijft de schade wel beperkt voor het slachtoffer, maar alle beetjes helpen. Het pesten van de anderen komt wel tegen een prijs : je zult zelf minder handkaarten overhouden in je eigen beurt. Daarom is het misschien verstandiger om je tegenstanders toch gerust te laten. De informatie die zij kunnen verzamelen kan je later in het spel misschien nog stelen. Je merkt dat het beheren van je handkaarten één van de belangrijkste dingen is in dit spel, zeker als je weet dat je een handkaart op 3 verschillende manieren kunt gebruiken.
Het lezen van de handleiding zal heel wat van je tijd vragen. Trek er gerust een paar uurtjes voor uit. Eenmaal je aan het spelen bent, zijn de vele symbolen op zowel de doolhof tegels, het spelbord en de handkaarten duidelijk. Gelukkig is er een duidelijk overzicht met alle symbolen. Een eerste spel zal puur dienen om de mogelijkheden en de werking te leren kennen. Van elk volgend spel ga je duidelijk meer genieten.
Bij de start hebben de spelers de keuze uit enkele karakters, die elk hun eigen voor- en nadelen en manier van spelen hebben. Het spel dat wij gespeeld hebben voelde aan alsof de karakters in balans waren. Iedereen kon het spel beïnvloeden op zijn eigen manier. Zo kan het ene karakter al wat meer bewegen of meer kennis vergaren in één keer, het andere kan dan meer handkaarten hebben. Dat maakt het spel dan ook weer telkens anders, tenminste als je voor een nieuw karakter gaat.
Een handig ingebouwd mechanisme is, als er een speler is die wat voorloopt op de rest van de spelers, de andere spelers hun karakterkaart mogen omdraaien. Daardoor worden ze iets sterker. Zodra een sterke speler de koploper heeft bijgehaald, zal de karakterkaart terug naar de originele kant moeten gedraaid worden. Geen achterlopers in dit spel dus.
Het spel kan gestart worden in 3 mogelijke manieren : gemakkelijk, medium en moeilijk. Hoe moeilijker je het maakt, des te sneller het spel gaat gedaan zijn. De beurten wisselen tamelijk snel, en ze bestaan uit deze 5 acties :
* Studeren: door deze actie tracht je de blokjes of informatie van een tegel te krijgen.
* Spioneren: sta je naast een medestudent, of op dezelfde tegel, dan kan je blokjes stelen.
* Gebruik een handkaart om de actie die erop staat uit te voeren.
* Gebruik een effect op een tegel.
* Vul je handkaarten aan tot de limiet voor jou karakter.
Dungeonology is niet enkel voor de liefhebbers van dungeon crawlers, maar ook voor de andere spelers die zich aan het thema willen wagen. Het spel is erg uitnodigend en ziet er sprankelend uit. Het enige puntje waar je je moet overheen zetten is de lijvige handleiding, maar daarna is dit spel puur plezier.
Dit spel is geschonken door Ludus Magnus Studio / Ares Games en is vanaf december te spelen bij Het Geel Pionneke.
Dungeonology is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.
Leeftijd : vanaf 14 jaar Speelduur : 100 minuten Aantal spelers : 2 - 4 |
Reacties
Een reactie posten