Calico

Calico is een tegel plaats spel waarin we ons onder dompelen in de wereld van dekentjes en katten. Elke speler start het spel met een leeg spelbord waar plaats is om 22 tegels te leggen en met 2 tegels op hand. In elke beurt zal de actieve speler een tegel plaatsen op zijn bord om zo dekentjes te vormen van bepaalde kleuren en/of patronen, om zo poezen aan te trekken of knoppen te verzamelen. De 3 opdrachtegels op je spelbord zullen op het einde van het spel hopelijk genoeg punten opleveren.

Nadat een speler een tegel heeft aangepuzzeld, mag deze 1 van de 3 beschikbare tegels in het midden van de tafel op hand nemen, waarna die tegels terug aangevuld worden en de volgende speler kan puzzelen. Het spel gaat zo verder tot het volledige deken of spelbord vol ligt met tegels.
 
Voor de start worden er 3 poezen gekozen, waarvan een tegel op de speltafel komt te liggen. Onder elke kat worden 2 tegels met een bepaald patroon gelegd, waarboven een getal staat. Zodra er een speler evenveel tegels van dat patroon naast mekaar heeft gepuzzeld als er op de kat staat, krijgt deze speler een katfiche. Achteraan de katfiche staan het aantal punten dat je op het einde van het spel krijgt.

De knopen kan je verdienen door 3 tegels van dezelfde kleur aan mekaar te plaatsen. Voor elk van de 6 beschikbare kleuren is er een knoop voorzien. Elke knoop levert je op het einde van het spel 3 punten op. Lukt het je om alle 6 de knopen te verzamelen, heb je ook recht op de regenboogknoop, die nogmaals 3 punten oplevert. Dan zijn daar nog de opdrachttegels (max. 3) op je spelbord. Deze zijn het moeilijkste om te volbrengen, maar leveren je wel de meeste punten op.

Bijvoorbeeld de tegel AA-BB-CC heeft als opdracht om rond deze tegels 6 andere tegels te bouwen, waarvan er steeds 2 dezelfde zijn. Zijn dat dezelfde in kleur (bijvoorbeeld 2 blauw, 2 geel, 2 paarse) dan scoor je 7 punten. Zijn dat dezelfde qua motief, dan scoor je ook 7 punten. Maar, en nu komt de moeilijkheid, zijn dat 3 paartjes in 3 verschillende kleuren EN 3 verschillende motieven, dan scoor je 11 punten. Bij een eerste spel wordt aangeraden om slechts met 2 van zulke opdrachttegels te starten, en van de 6 beschikbare poezen wordt ook voorgesteld om de 3 gemakkelijkste te nemen.

 
Calico is of was redelijk gehyped op zowel de spellenbeurs in Essen als op internet. De meeste spelers zullen hier zeker plezier aan beleven, en zowel de beginnende spelers als de ervaren spelers zullen hun gading hierin vinden. Speel je tegen iemand die het al vaker gespeeld heeft, is dat niet per se een nadeel. De factor geluk speelt hier een grote rol. Je kan trouwens maar beginnen plannen als de speler voor jouw zijn tegel gekozen heeft en de nieuwe er ligt.

Calico is leuk, een beetje afzien als je die perfecte tegel net voor je neus ziet verdwijnen, en zeer snel uit te leggen. Het is eerder gemaakt voor 4 dan voor 2 spelers, en na elk spel heb je neiging om je persoonlijke score te verbeteren. 

Dit spel is geschonken door AEG en is vanaf december te spelen bij Het Geel Pionneke.
Calico is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 1 -4
Speelduur : 30 - 40 minuten
Leeftijd : vanaf 10 jaar

Reacties

Populaire posts