Mortum - Medieval Detective

Mortum – Medieval Detective is een titel die zichzelf verklaart. Mortum is een middeleeuwse fantasywereld waar geheimzinnige dingen gebeuren, en jij mag een team veelzijdige karakters aansturen om het fijne daarvan te weten te komen.

Het spel is coöperatief en volledig verhaalgestuurd. Je zal dus geen bord of spelfiguren aantreffen, zelfs geen dobbelstenen. Enkel 3 dikke scenariodecks met relatief grote kaarten zijn aanwezig, en enkele fiches om de acties en eventuele verwondingen aan te geven. Een handleiding zal je trouwens ook tevergeefs zoeken. Het spel legt zichzelf uit, naarmate er meer en meer kaarten onthuld worden. Om niet te veel van het verhaal te verklappen zal ik mij dus moeten beperken tot enkele algemene principes.

Het eerste scenario is vooral een introductie. De bedoeling is dat je de kaarten van het deck één voor één leest en uitvoert wat erop staat. Je zal bvb beginnen met 3 karakters te kiezen uit 5 mogelijkheden: raider, moordenaar, spion, krijger en dief. Die hebben elk bepaalde eigenschappen die tijdens het onderzoek van pas kunnen komen, maar daarover later meer. Verder worden er ook 2 kaarten gelegd die samen een klok vormen. De meeste acties nemen namelijk een bepaalde tijd in beslag, dus je zal niet alles kunnen doen wetende dat het scenario maximaal 2 dagen in beslag mag nemen. Op tijd rusten is bovendien ook aangewezen, anders begin je de tweede dag met enkele nadelen. Naast de klok komen er dan nog enkele kaarten in het spel die samen een landkaart vormen van je startomgeving.


Wanneer deze voorbereiding voorbij is, heb je in principe minstens 1 kaart liggen met daarop acties zoals 'ga naar locatie X' of 'spreek met persoon Y'. Hier hoort dan een nieuw kaartnummer bij dat je opzoekt in het deck, als je voor deze actie kiest. Je moet nu eerst de klok zoveel uren verder zetten als aangegeven (de duur van de actie). Daarna lees je de kaart luidop zodat iedereen mee is met het verhaal. Afhankelijk van het resultaat zullen er nieuwe acties mogelijk worden, nieuwe locaties onthuld of gewoon tips gegeven die je in een bepaalde richting sturen. Of het kan een dood spoor zijn ook natuurlijk...

Naast deze groepsacties kan je een karakter ook individueel inzetten. Afhankelijk van het karakter zijn volgende speciale acties mogelijk:

Zoeken: spendeer een zoekfiche op een locatie, leg een tweede zoekfiche 3 uur later op de klok en draai de karakterkaart om. Dit karakter is nu bezig en is voorlopig niet meer beschikbaar voor andere acties of groepsacties. Wanneer de klok de zoekfiche bereikt mag je in het 'zoeken' deck de bijhorende kaart opvissen en lezen wat het resultaat is. Het karakter is van dan af terug beschikbaar.

Bespioneren: zelfde principe als zoeken, maar nu met spioneerfiches en het 'bespioneren' deck.

Razzia: spendeer een razziafiche op een locatie voor een hardhandig onderzoek. Dit kan enkel met de voltallige groep en gebeurt onmiddellijk. De tijdsduur staat op de overeenkomstige 'razzia' kaart. Het nadeel van deze actie is dat de bewuste locatie vanaf dan onbruikbaar is.

Naast deze actiefiches beschikken sommige karakters ook over extra middelen zoals geld of vechtlust. Die komen van pas om sommige acties te triggeren (omkopen, bedreigen).


Door de informatie op te volgen en de juiste keuzes te maken vorder je stilaan door het verhaal en ontsluier je het mysterie. Als de tweede dag voorbij is krijg je een vragenlijst voorgeschoteld die je moet invullen. Je score hierop bepaalt of je de zaak hebt doorgrond of dat er toch nog losse eindjes zijn. Dit is ook van belang als je naar het volgende scenario overstapt met dezelfde groep. Mogelijk heb je belangrijke info gemist waardoor het net iets lastiger wordt...

Mortum – Medieval Detective is een apart spel dat meer aanleunt bij de klassieke dungeon & dragon rollenspellen, maar dan zonder dungeon master en zonder dobbelstenen. Een ander verschil is dat de deelnemers niet met een vast karakter spelen, maar om beurt de groep aansturen. Discussie zal er dus altijd zijn, maar de actieve speler heeft de finale keuze.

Een enorm voordeel is dat het spel zichzelf uitlegt, dus geen ellenlange handleiding te doorworstelen. Gewoon spelen en stap voor stap de mogelijkheden ontdekken.


 Alhoewel de verhaallijnen erg interessant zijn – zeker vanaf het tweede scenario is het niveau zeer hoog -, is de herspeelbaarheid van dit type spellen beperkt. Je kan een scenario weliswaar herspelen met een andere combinatie van karakters en een andere weg door het verhaal kiezen om nieuwe dingen te ontdekken, maar de verrassing is er dan wel af.

Mortum zal waarschijnlijk niet het grote publiek aanspreken, daarvoor is er te weinig actief te doen. Maar wie zich eens ter afwisseling wil onderdompelen in een spannend detectiveverhaal zet hiermee een zeer goede keuze op tafel. Voorzie wel voldoende tijd voor de grotere scenario's.

Dit spel werd geschonken door Arcane Wonders en is vanaf december te spelen bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 1 - 6
Speelduur: 100 - 180 min
Leeftijd: vanaf 14 jaar


Reacties

Populaire posts