Kingdom's candy monsters


Een kleurrijke doos gevuld met monsters en snoep, als dat geen aanlokkelijke speldoos is ! Kingdom’s Candy Monsters een snel kaartspel waarin deze soms schattige, soms behoorlijk creepy, monsters de hoofdrol spelen. De spelers proberen door slim monsters te verzamelen zoveel mogelijk snoep (punten) te scoren, en wat kan er in dit zoete spelletje beter fungeren als ‘geld’ dan suikerklontjes ? 
De kaarten zijn onder te verdelen in drie soorten, en worden per soort op een trekstapel gelegd: kaarten met een monster zijn, logischerwijs, monsterkaarten. ‘Sterrenkaarten’ bevatten speciale eigenschappen om de monsters sterker te maken en vraagtekenkaarten fungeren als eventkaarten. Iedere speler start het spel met een ‘basismonster’, een kleine suikervoorraad en een suikerkaart waarop kan bijgehouden worden hoeveel extra klontjes je monstercollectie oplevert. 


Drie opengelegde monster- en sterrenkaarten vormen de markt waaruit de spelers kunnen kiezen. Elke beurt kunnen de spelers kiezen uit één van volgende acties: steel vijf suikerklontjes (uit de voorraad, of bij uitputting hiervan, steel van een andere speler). Klontjes zijn niet enkel het ‘geld’ waarmee monsters kunnen aangekocht worden, maar zijn ook noodzakelijk om je monstercollectie te behouden. De klontjes dienen eveneens als voedsel om je monsters wakker, actief en aanwezig te houden (hierover later meer). 

Een tweede optie is het aankopen van één van de beschikbare monsters, kies wijs, want een monsterkaart bevat veel informatie die je later veel punten kan opleveren. Links bovenaan staat de kostprijs voor de aankoop ervan, in het midden de hoeveelheid klontjes het monster eet, en rechtsboven de ‘snoepcategorie’ waartoe het behoort (rode bol, blauwe driehoek of groen vierkant). 
Hoe meer monsters binnen eenzelfde categorie, hoe meer punten ze opleveren. Net als een collectie van drie monsters die telkens tot een andere snoeporde behoren. 
Elk monster heeft een speciale eigenschap, onderaan op de kaart, waarnaast vermeld staat wanneer deze geactiveerd kan worden (in jouw beurt, bij aankoop van een andere monsterkaart, bij het stelen van suiker, …)


Een derde optie is het aankopen van sterrenkaarten, die speciale eigenschappen opleveren. Sterke, bepalende kaarten die je op twee manieren kan toepassen om je monsterverzameling te versterken. Ofwel plaats je de sterrenkaart onder een in bezit zijnde monster, om zo de speciale eigenschap erop over te dragen (deze eigenschappen zijn cumulatief). Of plaats de sterrenkaart bovenaan achter je suikerkaart, om zo ‘korting’ te verwerven op de volgende monsteraankopen. 

Voor elke snoepcategorie die je suikerkaart telt, krijg je één klontje korting ! Bijvoorbeeld: een speciale eigenschappenkaart met een blauwe driehoek, geeft korting op alle monsters van deze categorie. Besteed je suikerklontjes dus wijs en bouw een sterke monsterverzameling uit, maar miskijk je niet op je aantal klontjes, want monsters leven niet van de lucht alleen ! Van de derde categorie kaarten (met de vraagtekens) wordt na de beurt van de laatste speler de bovenste kaart omgedraaid en uitgespeeld.  Deze stapel bevat niet alleen eventkaarten, maar ook ‘Black Candy’ kaarten. Met andere woorden: etenstijd ! 


Tijdens Black Candy moet je al je monsters suikerklontjes voederen om ze in optimale conditie te houden. Hoeveel elk monster nodig heeft staat bovenaan de monsterkaarten vermeld. Heb je je misrekend en is de klontjescollectie ontoereikend (of wil je een deeltje sparen voor een volgende aankoop) ? Dan vliegen de niet gevoede monsters (met bijhorende eigenschappen) onherroepelijk uit het spel ! Al is er nog een achterpoortje, en kan je een tijdelijke ‘lening’ aangaan met de zwarte klontjes, die kunnen bijgepast worden bij een eventuele voedselcrisis. Niet voor niets natuurlijk, zwarte klontjes leveren aan het einde van het spel minpunten op. Gelukkig kunnen ze eens per beurt ‘weggespeeld’ worden door twee witte klontjes te betalen om één zwart weg te spelen. 


De black candy kaarten worden onder de eventkaarten geschud zodat elke drie kaarten één black candy kaart bezit. (Eventkaarten triggeren speciale acties of beloningen en worden meteen bij het spelen van de kaart uitgevoerd). Na het vierde voedermoment stopt het spel (en het beslaat dus maximaal twaalf rondes) en worden de punten (snoepjes) geteld. Overgebleven klontjes leveren punten op (vier klontjes zijn één punt waard), net als (combinaties van) monsters, bepaalde aangekochte kaarten of events eveneens punten waard zijn. De speler met de meeste snoepjes is de koning(in) van Kingdom’s Candy Monsters ! 


Kingdom’s Candy Monsters is een leuk engine-building kaartspel, dat door het bijzonder artwork en de beperkte spelduur een ideaal familiespel is. In het begin in het even wennen alle acties op het juiste moment uit te voeren, maar de handige overzichtskaart helpt de spelers snel op weg, en na een testrondje is iedereen vlot mee met het spelverloop. Het is een uitdaging de balans te vinden tussen monsters kopen en de klontjesvoorraad op peil te houden, en biedt door de verschillende kaarten genoeg variatie, waardoor geen twee spelletjes hetzelfde zijn ! 

Dit spel is geschonken door Little rocket games en kan vanaf december gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: 2 - 4
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Speelduur: 30 - 60 minuten 

Reacties

Populaire posts