Kilim

Een kilim is waarschijnlijk de vroegst bekende tapijtkunst: een plat handgeweven tapijt met ingewikkelde of geometrische patronen, meestal van oosterse oorsprong, van de Balkan tot Pakistan. Met dank aan Wikipedia, handige informatie alvorens met het gelijknamige spel te starten. In Kilim proberen de spelers immers het mooiste kilimtapijt te weven, door verworven tapijttegels aan elkaar te weven, om zo in de gratie te vallen van de sultan. De speler die hierin in slaagt, krijgt niet enkel de titel van 'hoogste wever van het sultanaat', maar ook de eer en het fortuin dat erbij hoort.


Zelf zo'n kunstig tapijt weven zou natuurlijk teveel tijd in beslag nemen, vandaar de spelers hun tappijttegels (steeds bestaande uit twee tapijtvakjes met al dan niet zelfde patroon) aankopen op de markt. Het spel beslaat drie rondes (dagen) waarin per dag, een voor een, vijftien tapijttegels worden aangeboden. Iedere speler beschikt over een set van vijftien goudkaarten (waarde 1-15) waarmee geboden kan worden op de veiling van de aangeboden tegel. Daarnaast krijgt elke speler drie actiekaarten: de apen-, stoffenzak en weverkaart, die de veiling danig kunnen beïnvloeden 

Een 'gewone' (actiekaartenvrije) veiling verloopt als volgt: elke speler kiest een goudkaart, waarna ze tegelijk onthuld worden en de hoogste bieder de tegel verwerft. Maar let op: eindigt het hoogste bod in een ex aequo, dan krijgt de tweede hoogste bieder de tegel ! Verworven tegels worden meteen 'geweven' (aangrenzend open voor de speler gelegd) en kunnen hierna niet meer verplaatst worden. 

Kies verstandig hoe je je tapijt opbouwt, een 'perfecte' rechthoekige vorm levert punten op, net als het slim gebruiken van patronen (hoe groter de groep van een bepaald patroon, hoe meer punten) en  het aantal tegels per patroon. 'Gaten' in het tapijt (niet opgevulde vakjes) of scheuren (beschadigde tapijttegels) leveren minpunten op.


Actiekaarten zijn een nuttig instrument om deze doelen te bereiken en kunnen ingezet worden tijdens de veiling. Zo kan er met de apenkaart (1x per dag per speler) gespioneerd worden (voor de veiling afloopt een bod van een medespeler bekijken, waarna er al dan niet hoger kan geboden worden). Een andere optie is het doorzoeken van de stoffenzak met daarin losse tapijtfragmenten. Hierdoor kan je graten in je tapijt opvullen, gescheurde fragmenten herstellen, of een stukje 'herweven'. Voor wat hoort wat natuurlijk en enkel voor niets gaat de zon op: het toegangsgeld voor de stoffenzak is hoger dan wat de winnaar van de veiling bood ! Verlies je financiën dus nooit uit het oog, want bij een mislukte poging speel je een goudkaart kwijt.


Roep je liever de hulp in van de ambachtsman, een expert op tapijtenvlak ? De weverkaart leidt je naar hem, en samen kunnen jullie het tapijt nog finetunen, en in tegenstelling tot de 'dure' stoffenzakactiekaart, dient voor het advies van de expert minder betaald te worden dan de winnaar van de veilig bood. Gebruik dus ook je lagere goudkaarten op het gepaste moment. Met behulp van de ambachtsman kan je een 'perfecte' jokertegel aanleggen (die levert op zich geen punten op maar vult wel eventuele gaten), een tegel uit je tapijt draaien of verwijderen.


Na drie (veiling)dagen zijn alle tapijttegels uitverkocht, en komt de sultan jullie resultaat keuren. Het beste tapijt levert de meeste punten op, en naast de eeuwige roem van beste wever te zijn, wint die speler ook het spel ! 
 
Dit spel werd geschonken door Jyde en kan vanaf december gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 2 - 5 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 30 minuten



Reacties

Populaire posts