Cubirds

Het is lente. (of toch bijna)  De velden zitten vol met kleurrijke vogels. Een takje knapt onder je schoen. Ai! De vogels schrikken en vliegen alle kanten op. Ze raken elkaar kwijt. Help jij ze om hun familie weer terug te vinden ?
 

De Cu- in de titel van dit spel staat voor Cubes, oftewel kubussen. De vormgeving van deze vogels is het eerste wat opvalt : ze zijn blokvormig. Om eerlijk te zijn maakt dit het spel net aantrekkelijk voor mij. De stapel met kaarten bevatten 110 vogels waarvan er 8 soorten zijn. Links onderaan staat hoeveel van die vogelsoort aanwezig is in de stapel. Schud de stapel en geef elke speler 8 handkaarten. Vervolgens wordt er één kaart per speler open op de tafel voor de speler gelegd. In het midden van de tafel komen 4 rijen met 3 kaarten per rij open te liggen. Het spel kan nu starten.

De startspeler kan nu een kaart vanuit hand spelen aan de linker of rechterkant van een rij. Als daarmee er andere vogels ingesloten worden, of met andere woorden je kan bestaande vogels insluiten door 2 dezelfde vogels, mag de speler alle kaarten daartussen op hand nemen. Is dat niet het geval, trek je 2 kaarten van de stapel. Als 2e actie kan je een setje van vogels spelen. Dat kan een kleine set zijn, of een grote set. Een kleine set flamingo's bijvoorbeeld bestaat uit 2 kaarten, de grote set uit 3 kaarten. De vogels die vaker voorkomen in de stapel zullen hogere getallen hebben vooraleer ze een setje vormen.

Lukt het je om een kleine set te spelen, dan gaan alle kaarten van die set naar de aflegstapel, met uitzondering van 1 kaart. Die komt voor je op tafel te liggen. Speel je een grote set op tafel, mag je 2 van die kaarten houden. De speler die als eerste 7 verschillende vogels kan verzamelen, of 2 verschillende setjes van 3 dezelfde vogels kan maken, is de winnaar van Cubirds. Opgelet voor de mensen die volop aan het sparen zijn om een grote set op tafel te leggen: indien er een speler is die zonder handkaarten komt te zitten, moeten alle andere spelers al hun kaarten afleggen en er nieuwe trekken van de trekstapel. Let dus steeds op het aantal kaarten dat anderen op hand hebben.

Cubirds is een snel en leuk kaartspel dat eenvoudig aan te leren is. Zowel onervaren als veelspelers zullen hier zeker plezier aan beleven, al is het maar als een kort spel tussen 2 grotere spellen door. We zijn ook al benieuwd naar Wildcards, die we later gaan reviewen. Zeker eens proberen !

Dit spel is geschonken door Gam'inBIZ en is vanaf december te spelen bij Het Geel Pionneke.
Cubirds is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 2 - 5
Leeftijd : vanaf
Speelduur : 20 minuten


Reacties

Populaire posts