Living Forest

In Living Forest speel je als een natuurgeest die zal proberen het bos en zijn heilige boom te redden van de vlammen van Onibi. Maar je bent niet alleen in deze missie, want de dierenbeschermers zijn samengekomen om een handje te helpen. Elke beurt brengen deze je waardevolle elementen, dus probeer je team van dierenbeschermers zo goed mogelijk te combineren om je acties uit te voeren, maar wees voorzichtig want sommigen zijn eenzaam en houden er niet van om met anderen gemengd te worden...
 
Voor dat je aan de slag kan gaan met dit spel, zal je wat tijd moeten spenderen om de houders voor de bomen in mekaar te zetten. Gelukkig staat alles netjes beschreven in de handleiding hoe je dit doet. Jammer genoeg wordt het wel wat moeilijker om alles terug in de doos te steken zonder de houders te demonteren.

In de 2 houders komen 12 unieke boomtegels te staan in stijgende volgorde qua kostprijs. In het midden van de tafel komt een rond spelbord met de figuurtjes van de spelers. Die krijgen allen een bepaalde startpositie, afhankelijk van het aantal spelers. Elke speler krijgt een eigen spelbord met in het midden reeds 1 tegel met een boom. De startkaarten per speler worden flink geschud en komen gedekt naast het spelbord te liggen. De 3 stapels met dieren komen gedekt in het midden op de tafel, en per stapel worden er reeds 4 dieren open gelegd. Het spel kan nu starten.


Een spelbeurt bestaat uit 3 fases. In de eerste fase gaat de startspeler - die een 3D boompje voor zich krijgt om dit aan te duiden - de kaarten van zijn trekstapel één voor één open spelen. De speler mag zelf kiezen hoeveel kaarten hij open speelt. Heb je echter een 3e zwart symbool op je open kaarten linksboven staan, moet je stoppen en mag je maar 1 actie uitvoeren. Stop je eerder, mag je 2 acties uitvoeren in de volgende fase. In het verloop van het spel kan je fragmenten verdienen, die je kan gebruiken om een kaart met een zwart symbool te verwijderen.

De 2e fase bestaat uit het uitvoeren van 1 of 2 unieke acties. De sterkte van een actie zal bepaald worden door de symbolen op je open gespeelde kaarten en de symbolen op je spelbord opgeteld. De mogelijke acties zijn :
* Bomen kopen: die doe je met het plantensymbool. Hoe meer plantensymbolen je hebt, hoe duurder de boom die je kan kopen. Het is toegelaten om verschillende bomen voor hetzelfde totaal bedrag te kopen. Die bomen plaats je op je spelersbord. Op deze bomen staan dan weer nieuwe permanente voordelen die je later kunt gebruiken.


* Dieren kopen: hiervoor heb je het zonnesymbool nodig. Er liggen 12 dieren open in 3 verschillende prijsklassen. Deze kaarten komen op je aflegstapel en zal je in 1 van de volgende beurten terug kunnen gebruiken. Sommigen hebben een zwart symbool, waardoor je dus sneller moet stoppen met kaarten om te draaien, maar sommigen hebben dan weer een wit symbool, dat een zwart symbool zal neutraliseren. Verder kan je op deze dieren nog andere symbolen vinden die nuttig zijn later in het spel.
* Een fragment nemen : altijd handig om een 3e kaart met een zwart symbool te verwijderen naar je aflegstapel.

* Bewegen: met het spiraal symbool kan je met je figuurtje verder bewegen op het spelbord. Als je op een vakje eindigt, mag je die actie die daar afgebeeld staat extra uitvoeren. Spring je tijdens je beweging over een andere speler, mag je 1 van de 3 tegels met symbolen die elke speler bij de start krijgt, afnemen.
* Vuur blussen : met behulp van de waterdruppels kan je de vlammen in het midden van het spelbord blussen. Voor elke vlam die je kan blussen, komt deze naar jou. Op het einde van een spelronde komen hier vlammen bij, afhankelijk hoeveel dieren er gekocht werden en uit welke rij.

Nadat de startspeler zijn actie(s) uitgevoerd heeft, komt de volgende speler aan de beurt. Als alle spelers aan de beurt zijn geweest, en er liggen nog vlammen in het midden van het spelbord, wordt gekeken of de spelers in staat zijn om die vlammen te blussen. Is dat niet het geval moet die speler(s) een varaan kaart bij op zijn aflegstapel leggen. Dat is telkens een verloren kaart als je die open speelt later in het spel.


De speler die als eerste 12 vlammen heeft geblust, 12 verschillende bomen op zijn spelbord heeft of 12 bloemsymbolen open heeft liggen, is de winnaar van het spel. En daarbij mag je de symbolen bij tellen die je van de tegenspelers hebt kunnen stelen. Een ideaal scenario zou dus zijn dat je bijvoorbeeld 11 vlammetjes hebt, je bent aan de beurt, en je kan over een andere speler springen door met het spiraal symbool te bewegen, en daarmee zijn of haar vlam symbool kunt stelen. In dat geval is het spel onmiddellijk ten einde en is de winnaar gekend.

Living forest heeft eenvoudige regels en is sneller te spelen dan je in eerste instantie zou denken. Het deckbuilding principe à la Dominion is een gekend mechanisme, dat hier nog gecombineerd wordt met tegeltjes aanpuzzelen aan je spelbord. Zeker eens proberen !

Dit spel is geschonken door Ludonaute en is vanaf december te spelen bij Het Geel Pionneke.
Living Forest is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 2 - 4
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 40 minuten

Reacties

Populaire posts