Armonia

Afgelopen oktober wandelen we over de beursvloer van Spiel in Essen. Totaal onvoorbereid dit jaar. We hebben er geen idee van wat er dit jaar allemaal niet is, en wat er 'hot' is en wat 'not'.  Plotseling valt ons oog op een banner die onze harten onmiddellijk sneller doet kloppen. We kijken rond bij welke uitgever we zijn aanbelandt, en het blijkt Skellig Games te zijn. Deze uitgever leerden we begin dit jaar kennen middels het spel Oracle, wat ons aangenaam wist te verrassen. Kort daarna speelden we het spel Sagani, ontworpen door Uwe Rosenberg, en waar we simpelweg ondersteboven van waren. En laat deze Sagani nu net het spel zijn, waar Armonia ons op het eerste gezicht aan doet denken. Als we dan tot de ontdekking komen dat ook Armonia is ontworpen door Uwe Rosenberg, zijn de verwachtingen hooggespannen. 

We bekijken het spel van een afstandje en zien dat het een spel met dobbelstenen is. De tijd waarin we momenteel leven, zorgt ervoor dat we niet veel dichterbij gaan staan. Zodoende krijgen we niet echt een idee van het spel. We overwegen om het spel blind aan te schaffen, maar als we zien dat het spel €23 moet kosten, haken we toch af, en hopen we dat de club het spel ter review krijgt aangeboden. Al snel blijkt dat zo te zijn, en we zijn dan ook blij dat we het geluk hebben om het te mogen reviewen.

Zoals gezegd, de combinatie van de uitgever, de ontwerper en de uitstraling van het spel zorgen ervoor dat de verwachtingen hooggespannen zijn. Als we de doos openen, zien we 7 witte dobbelstenen, 3 stansramen, een klein speelbordje, 24 houten schijfjes in de spelerskleuren en de spelregels. We drukken de stansramen uit en lezen de spelregels. Eerlijk gezegd zijn de hooggespannen verwachtingen na het lezen van de regels behoorlijk naar beneden bijgesteld. Want het zien van de naam Uwe Rosenberg zorgt er, zeker de laatste 15 jaar,  voor dat het een spel is, waarbij je toch wel enigszins na dient te denken. En nadenken is nu niet hetgeen wat je heel veel dient te doen bij dit spel. 

Maar niet getreurd. Wij schuwen ook het snelle, vlotte familiespel niet. Met een bijgesteld verwachtingspatroon stellen we het spel op. Het speelbordje wordt in het midden van de tafel gelegd. Op elk van de 6 rijen op het speelbord worden schijfjes in de spelerskleuren neergelegd. Naast elke rij worden twee tegels gesloten geplaatst, en het dobbelsteen-raamwerk wordt op tafel gelegd met de 7 dobbelstenen. De startspeler wordt bepaald. De speler die als 2e aan de beurt is, mag 1 van zijn stenen een stapje verder plaatsen in een rij. Indien er meerdere spelers zijn, mogen deze nog meer stapjes vooruitgaan. In het regelboek staat keurig beschreven hoeveel stapjes en hoeveel stenen dit zijn. 

De speler die aan de beurt is, werpt de 7 dobbelstenen en plaatst deze vervolgens in het dobbelsteen-raamwerk. Alle enen in de kolom van de enen, alle tweeën in de kolom van de tweeën, enzovoorts. Op dit moment beslist de speler of hij nog een keer alle of een deel van de dobbelstenen opnieuw wil werpen. Hij neemt deze dobbelstenen uit het raamwerk, werpt deze opnieuw en plaatst de dobbelstenen vervolgens weer in het raamwerk in de juiste kolom. De speler mag zo tot drie keer dobbelstenen werpen. Let wel. Mag tot drie keer werpen. Indien de speler eerder tevreden is met zijn geworpen resultaat, mag hij stoppen met de dobbelstenen te werpen. Vervolgens bekijkt de speler het resultaat en wat hij ermee wil doen. 

Afhankelijk van het resultaat heeft de speler verschillende opties. Iedere rij op het speelbord toont de waarde van 1 zijde van een dobbelsteen. Elke rij heeft vervolgens drie paden die gevolgd kunnen worden. Op ieder pad staat exact aangegeven hoeveel dobbelstenen er van de waarde van de rij nodig zijn om tot de volgende stop op het pad te geraken. Als het schijfje van een speler het einde van de rij bereikt, wordt de eerste gesloten tegel opengedraaid en weer terug op de plek gelegd zodanig dat deze met de afgebeelde strook grond naar beneden ligt. Op de tegels staan tetris-achtige patronen afgebeeld.

Nu komt het dobbelsteen-raamwerk om de hoek kijken. Indien het patroon van de dobbelstenen die in het 6x6 raamwerk zijn geplaatst, overeenkomen met de vorm die is afgebeeld op de opengedraaide tegel, mag de steen van de speler een stapje verder en wordt de volgende tegel omgedraaid. Het raamwerk mag gedraaid worden om te kijken of er een manier is waarop de patronen corresponderen. Ook mogen er meerdere dobbelstenen in het raamwerk zijn geplaatst dan op de tegel staat aangegeven. Zolang de vorm op de tegel maar te herleiden is door enkel dobbelstenen uit het raamwerk te halen. Ook als de speler in een latere beurt het patroon weet te maken, mag er een stapje gezet worden naar de volgende tegel.

De speler die als eerste vier van zijn stenen de tweede tegel in een rij weet te bereiken, wint het spel.

Nadat de verwachtingen van dit spel naar beneden zijn bijgesteld, zien we een aangenaam en vlot spel op tafel liggen. Uiteraard is er, met zoveel dobbelstenen, veel geluk in dit spel van toepassing. Maar dat is niet storend. De gezelligheid van het samen spelen is bij dit soort spellen het belangrijkste element. Wat wel ontzettend jammer is, is de hoge prijs van dit spel. Ondanks dat de grondstofprijzen het afgelopen jaar explosief zijn gestegen, rechtvaardigt dit niet de prijs van dit vlotte en leuke familiespel. Die is simpelweg te hoog voor hetgeen er in de doos zit.

Dit spel is geschonken door Skellig Games en is vanaf december te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 1-4
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur: 30-60 minuten



Reacties

Populaire posts