Cascadia

Cascadia speelt zich af in de leefwereld van het wildleven in het noordwesten van de Pacific (Canada & USA). Aan de hand van tegeltjes die aan je eigen starttegel moeten aan gepuzzeld worden, gaan de spelers op zoek naar de perfecte habitat voor de verschillende dieren.

Elke speler krijgt een starttegel die uit 3 tegels bestaat. Op deze tegels kan je 5 soorten dieren terug vinden : beren, vossen, kariboes, arenden en zalmen. In het midden van de tafel komen er 4 tegels open te liggen. Naast elke tegel komt een fiche van een dier te liggen die uit een zak getrokken wordt.
De startspeler zal als eerste een tegel met de gekoppelde fiche mogen nemen. Die tegel mag hij eender waar aan de starttegel aanbouwen, maar er moet wel 1 zijde raken aan een andere zijde. De fiche van het dier plaatst de speler op een vrije tegel met een afbeelding van dat dier.


Daarna worden de open tegels met fiches terug aangevuld tot er 4 ter beschikking zijn, en de volgende speler is aan de beurt. Punten kan je op verschillende manier behalen. Bij de start van het spel kies je een setje van kaarten. Wij speelden een eerste keer met de set 'A'. Zo een set kaarten bevatten alle 5 de dieren en de manier waarop ze punten scoren. De beren scoren punten door koppeltjes te vormen, zonder een andere beer grenzend aan dat koppeltje. Hoe meer koppeltjes je kan vormen, hoe meer punten je kan scoren. De zalmen moeten grenzend aan mekaar liggen, de kariboes op een rechte lijn grenzend aan mekaar, de arenden scoren punten als er geen andere arend grenst aan die tegel. Tot slot scoort de vos punten voor elk unieke soort dat grenst aan die vossentegel.

 
De meeste tegels hebben 2 of 3 dieren afgebeeld, maar er zitten enkele tegels tussen met slechts 1 dier. Plaats je op die tegel een fiche van dat dier, mag je een denappel nemen. Elke denappel is op het einde van het spel 2 punten waard. De denappels kan je ook inzetten bij het kiezen van je tegel - fiche combinatie. Geef je 1 denappel af, mag je eender welke tegel met eender welke fiche nemen. Of je kan 3 combinaties wegdoen om er 3 nieuwe te maken. Handig, maar het kost je wel telkens 2 punten.
 


Behalve scoren met de dierenfiches, kan je ook punten scoren voor grootste gebieden. Elke speler telt per gebied uit hoeveel tegels het grootste gebied bestaat, en zal evenveel punten scoren. De speler met het grootste gebied krijgt 3 punten extra, de speler op de 2e plaats krijgt nog een punt extra. We zijn tevreden dat er een scoreboekje bijzit om alles ordelijk te tellen. 

Cascadia is een vlot tussendoor spel. Je zal, inclusief uitleg, niet langer dan 30 min. bezig zijn. Qua vormgeving zijn de scorekaarten erg mooi, maar voor de rest van het materiaal blijf ik een beetje op mijn honger zitten.

Dit spel is geschonken door AEG en is vanaf december te spelen bij Het Geel Pionneke.
Cascadia is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 1 - 4
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 30 minuten
 

Reacties

Populaire posts