Senbazuru

Wie al eens een kruiswoordraadsel invult zal bekend zijn met de omschrijving 'Japanse papiervouwkunst'. Het antwoord hierop is origami, en dat is dan ook het onderwerp van Senbazuru. Wees gerust, je moet niet zelf ingewikkelde figuren gaan vouwen. De figuren staan namelijk afgedrukt op tegels. In feite is het zelfs maar 1 figuur: de kraanvogel, in 3 verschillende kleuren met telkens een lichte en donkere versie, voor een totaal van 30 tegels. De bedoeling is dat twee spelers gaan duelleren om tegels van elkaar te veroveren en ondertussen zoveel mogelijk origamifiches te verzamelen. Wie uiteindelijk de hoogste score haalt, mag een wens doen. De legende zegt namelijk dat wie 1000 kraanvogels vouwt, zijn wens in vervulling ziet gaan.

De opstelling is eenvoudig. Alle tegels worden geschud en in een gedekte stapel gelegd. Iedere speler trekt hiervan 3 tegels op hand. Verder worden er nog 5 tegels open gelegd (verder de voorraad genoemd) en 1 gedekt in het midden van de tafel. Hierop komt een kraanvogelfiche te liggen. De overige fiches worden ten slotte binnen handbereik gelegd.


 Een speelbeurt bestaat uit het aanleggen van een tegel, eventueel één of meerdere tegels vangen, en je hand aanvullen. Het aanleggen van een tegel moet altijd orthogonaal gebeuren, waarbij je de tegel naar jezelf oriënteert. Zo kan je steeds zien wie een tegel in bezit heeft. Om dit nog wat te verduidelijken heeft elke tegel trouwens een achtergrondbeeld zodat vergissingen bijna uitgesloten zijn. De enige plaatsingsbeperking is dat tegels van dezelfde kleur maar verschillende intensiteit niet naast elkaar mogen liggen (dus bvb geen lichtblauw naast donkerblauw). Sommige tegels hebben bovendien een extra icoon. Een gouden origami-icoon levert gewoon een extra punt op op het einde. Een kraanvogelicoon levert direct een origamifiche op, waarna je een kraanvogelfiche moet plaatsen op een tegel onder je controle.

Een tegel vang je wanneer je diagonaal grenst aan een tegel van dezelfde kleur maar met een andere intensiteit. Meer zelfs, als die ook weer diagonaal grenst (in rechte lijn weliswaar) aan een volgende tegel die voldoet, verover je die ineens mee. Als een gevangen tegel een kraanvogelfiche of -icoon bevat, levert dat een origamifiche op. Daarna moet je een kraanvogelfiche op een tegel onder je controle leggen. Indien er geen meer in voorraad zijn, mag je er een verplaatsen. Merk op dat de starttegel (die gedekt ligt) als eender welke kleur en intensiteit beschouwd mag worden.

Wanneer de tegeltrekstapel op is, wordt de voorraad verwijderd. Er wordt dan nog verder gespeeld tot alle tegels op hand uitgelegd zijn. Daarna wordt de score bepaald. Deze bestaat uit 3 delen: de origamifiches, het aantal tegels onder je controle en het aantal tegels met een gouden origami-icoon. Kraanvogelfiches leveren geen punten meer op. De speler met de hoogste score wint.

Senbazuru ziet er prachtig uit en brengt je direct in Oosterse sferen. De handleiding is redelijk maar had wat mij betreft gerust wat uitgebreider mogen zijn. Het is niet altijd even duidelijk wat er juist bedoeld wordt met bepaalde regels. Zo is er weinig uitleg over het gouden origami icoon op de tegels. Uit de figuur van de puntentelling is af te leiden dat dit een punt oplevert, maar een beetje meer beschrijving had dit een stuk duidelijker gemaakt. Ook het (ver)plaatsen van een kraanvogelfiche roept vraagtekens op. Dit lijkt niet noodzakelijk met een buitgemaakte fiche te moeten gebeuren, maar schijnt met eender welke te kunnen. Je zal dus zelf een beetje moeten improviseren en afspraken maken. Eens deze horde genomen verloopt het spelen zelf vrij vlot. In onze partijen kwamen we meestal uit op 3 diagonalen van de hoofdkleuren, die constant van controle wisselden. Veel tactiek was er niet bij, of misschien zagen we de mogelijkheden gewoon nog niet. Probeer het vooral zelf eens: met zijn korte spelduur is het ideaal als tussendoortje.

O ja, voor wie zelf eens een kraanvogel wil vouwen bevat de handleiding een vouwschema in 22 figuren. Oefening baart kunst!

Dit spel werd geschonken door GDM Games en is vanaf december te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: 2
Speelduur: 15 min
Leeftijd: vanaf 10 jaar


Reacties

Populaire posts