Vivid memories

Vivid Memories is een abstract en strategisch spel waar je stukjes herinneringen gaat verzamelen en ze aan mekaar gaat puzzelen tot een droom. Tot zover het idee achter dit spel, want tijdens het spelen zien we nog weinig verhaal en is het een puur abstract spel geworden.

Het spel zal 3 rondes duren, en elke ronde bestaat uit een aantal fases. De eerste fase bestaat uit het nemen van steentjes die op tegels klaarliggen. Je mag 1 steentje nemen, of 2 steentjes van dezelfde kleur, of 3 steentjes met 3 verschillende kleuren. Maak je daarbij een tegel leeg, mag je die tegel bij je nemen. Nam je slechts 1 steentje, dan mag je de steentjes op een vakje op je eigen spelbord herschikken. Op een vakje van je spelbord kan er namelijk maar 3 steentjes liggen, en nu is het moment om ze een beetje te spreiden over het spelbord.

De steentjes die je neemt, plaats je op 1 vakje op je spelbord. Als alle stenen en tegels verdeeld zijn onder de spelers, begint een volgende fase. Boven je spelbord is er plaats voorzien om 4 tegels in te schuiven. Je kiest nu waar je de daarnet gewonnen tegels gaat plaatsen. Leg goed op waar je ze plaatst, want alle oorspronkelijke plaatsen geven je nog steeds een basisactie die je kan uitvoeren in de volgende fase. Die basisacties zijn 4 verschillende acties, vandaar dat je goed moet kijken welke je deze ronde niet gaat nodig hebben.

De tegels bevatten ook een actie, en een veel betere actie dan de basisacties. Deze actie is echter maar 1 maal uit te voeren. Is de actie gebruikt, draai je de tegel om, en zie je een voorwaarde om punten te scoren. Een voorbeeld van zo een actie kan zijn dat je de rode tegel op een vakje mag wegnemen en kan vervangen door een groene en een gele tegel. Een voorwaarde aan de achterzijde van de tegel is bijvoorbeeld dat je 4 punten scoort voor elke blauwe en gele steen die samen op een vakje liggen. Die punten scoor je onmiddellijk, daarna gaat de tegel terug weg.

Dat is een manier om punten te scoren, een andere manier is om paden te verbinden over je spelbord via de steentjes. Rondom je spelbord staan lege plaatsen met kleuren, en verbind je die met dezelfde kleur van steentjes, scoor je flink wat punten. Elke steen op het pad wordt vermenigvuldigd met het aantal lege vakken die je verbonden hebt. Deze punten krijg je ook direct. Daarna komt er van dat pad een steentje langs de zijkant van het persoonlijk spelbord te liggen. Op het einde van het spel kan je nog extra punten scoren door deze lege vakken op te vullen.

Elke speler kreeg bij het begin een kaart die geheim moet worden gehouden voor de andere spelers. Daarop staat voor welke kleur van steen je extra punten gaat scoren op het einde van het spel.

Het artwork is prachtig, het spelmateriaal ziet er zeer kleurrijk en aantrekkelijk uit en is van degelijke kwaliteit. Liefhebbers van spellen zoals Azul of Sagrada zullen waarschijnlijk van dit spel houden. Er is echter een maar. Ten eerste is dit een moeilijk en uitdagend spel. Niet wat regels betreft, maar om het maximale uit je zetten te halen. De meningen over hoe goed of hoe slecht dit spel eigenlijk wel is, zijn verdeeld. Met andere woorden : you love it or you hate it.

Er werd wel aan de kleurblinden gedacht door symbolen op de steentjes te zetten, en dat is nodig ook, zelfs voor niet-kleurenblinden. Het verschil tussen de paarse en blauwe steentjes zijn minimaal. De verschillende tegels met de bijbehorende acties en manieren om punten te scoren hadden ook iets meer variatie mogen bevatten.

Vivid memories kunnen we dan ook aanraden aan spelers die fan zijn van het abstracte spel en niet vies zijn om hun hersenen stevig te laten kraken.

Dit spel is geschonken door Floodgate Games en is vanaf mei te spelen bij Het Geel Pionneke.
Vivid memories is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : vanaf 13 jaar
Speelduur : 30 - 45 minuten

Reacties

Populaire posts