Zank am Zaun


'Ruzie bij het hek' is de vertaling van de Duitse titel van dit spel. Een titel die de lading van het spel volledig dekt. 

Het doel van het spel is om ervoor te zorgen dat de jury van de tuingemeenschap 'Garden Frenemies Assoc.' jouw tuin als de mooiste tuin van allemaal kiest. Maar dat is natuurlijk precies wat jouw buren ook willen bereiken. Wat volgt is ruzie en terreur tussen jou en jouw buren. Zonder dat de jury natuurlijk iets in de smiezen heeft natuurlijk. Stiekem steel je hun tuinkabouters of ploeg je een bloemperk om. 

Iedere speler begint met vier willekeurige startkaarten. De startkaarten die niet worden gebruikt, worden op de composthoop gegooid. Alle overige kaarten worden grondig geschud. Deze stapel kaarten bestaat uit tuin-, jury- en ruziekaarten. Vervolgens worden van deze stapel vier kaarten open gelegd in het tuincentrum. Wordt er een jurykaart opengedraaid, dan wordt deze onmiddellijk verplaatst naar de rij met juryleden. De 12 kartonnen tuinkabouters worden gesloten op tafel gelegd. Met deze kartonnen tuinkabouters kun je in het geheim punten verzamelen of je tuin beschermen tegen jouw buren. 

Op de tuinkaarten staat een getal aangegeven. Dit zijn de punten die jouw tuin waard is op het moment dat aan de voorwaarden wordt voldaan die op de kaart staan aangegeven. 

Zo kan een kaart 3 punten opleveren als er links of rechts van de kaart een blauwe kaart ligt. Of 4 punten op het moment dat er tegenover, aan de andere kant van het hek een groene kaart ligt.

De speler die aan de beurt is, heeft drie opties.

  1. De speler kiest een kaart uit de rij met juryleden als hij aan de voorwaarden van het jurylid voldoet en legt deze naast zich neer.
  2. De speler kiest een tuinkaart in het tuincentrum en plaatst deze in zijn tuin. De kaart die wordt afgedekt, belandt op de composthoop.
  3.  De speler kiest een ruziekaart in het tuincentrum en voert deze uit. Vervolgens wordt de ruziekaart op de composthoop gelegd.

1. De jurykaarten hebben allemaal een grijze achtergrond. Bovendien staat er op vermeld aan welke voorwaarden dient te worden voldaan. Zo wil het jurylid Ernst Erbsenzähler tuinen zien in een oplopende waarde van 1, 2 en 3, terwijl jurylid Indi Mitte twee tuinen in het midden wil zien die samen een waarde hebben van 5 of meer. 

2. Als een speler een tuinkaart speelt, dan hoeft de gespeelde kaart niet meteen aan de erop vermelde voorwaarden voldoen. Op het moment dat op een later moment alsnog aan de voorwaarden van de kaart wordt voldoen, dan scoort de kaart punten om zo wellicht een jurylid te overtuigen. Op sommige kaarten staat een tuinkabouter afgebeeld. Als dat het geval is, dan kiest de speler een kartonnen tuinkabouter uit, en plaatst deze open op de zojuist gespeelde kaart. Sommige tuinkabouters verhogen de puntenwaarde van de tuin, terwijl andere tuinkabouters dit gedeelte van de tuin beschermen tegen een ruziezoekende buurman. 

3. Wordt er gekozen voor een ruziekaart, dan wordt deze meteen uitgevoerd. Zo kan een ruziekaart alle groene kaarten aan de andere zijde van het hek vernietigen. Vernietigde kaarten worden omgedraaid, zodat de zijde met het lint zichtbaar is. Of je kunt met een ruziekaart een tuinkabouter bij jouw buurman stelen. Als er een kabouter in de tuin van jouw buurman ligt die een bordje met daarop 'stop' in zijn handen heeft, dan heb je pech. Dat gedeelte van de tuin is beschermd, en kan niet vernietigd worden.

En zo wordt er vrolijk doorgespeeld tot het moment dat je voldoende juryleden hebt weten te overtuigen om jouw tuin uit te roepen tot de mooiste tuin van de vereniging. Hoeveel juryleden men dient te overtuigen is afhankelijk van het aantal spelers. Met 2 spelers dien je 5 juryleden voor je te winnen, terwijl je er maar 3 op jouw hand dient te krijgen als je met zijn vieren speelt.

Zank am Zaun wist ons aangenaam te verrassen. Het is een lollig, spelletje dat je in een kwartier speelt. De grappige illustraties dragen zeer zeker bij aan de spelvreugde.

Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: Vanaf 10 jaar
Speelduur: 15-25 minuten

Zank am Zaun is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke
Dit spel is geschonken door BomBasta Games


Reacties

Populaire posts