Gigawatt

Noem een spel op dat over energie gaat... 99% van de mensen zullen vast en zeker Hoogspanning vermelden. Wel, deze Gigawatt kan daar vanaf nu enkele procenten van af snoepen.

We zijn in Europa op het einde van de 20ste eeuw. De economie draait volledige op fossiele gassen en met kolen aangedreven krachtcentrales. Niet de properste oplossingen dus, en tijd om daar verandering in te brengen.

De spelers kiezen elk een regio waar ze willen spelen. Hun doel is om als eerste speler energie te produceren op een CO2-neutrale manier. Tijdens het spel zal de vraag naar energie toenemen, en daar moeten de spelers op reageren door de productie op te schroeven. Dit doen ze op verschillende manieren, zoals energiewinning door wind, zon, water, biomassa of nucleair. In ieder geval zullen de spelers er moeten voor zorgen dat hun vervuilende gasturbines en koolcentrales gesloten worden. Het is die speler die als eerste alle vervuilende centrales kan opdoeken, en voldoende energie kan leveren om aan de vraag te voldoen, die de winnaar wordt.

Een spelronde bestaat uit 5 fases :
* Kaarten kopen: met deze kaarten kan je een eenmalige actie of een blijvend voordeel kopen, zoals kortingen bij aankoop van toekomstige centrales. Of je kan je medespelers met deze kaarten het leven er wat moeilijker op maken.
* Bouwen: nu is het moment hier om nieuwe centrales te bouwen, bestaande centrales te verbeteren, of om je onderhandelroutes te verbeteren. Het is afhankelijk van welke fase in het spel je zit welke centrales je kan kopen of upgraden. Elke speler heeft ook zijn eigen specialisatie, waardoor die bepaald centrale goedkoper is.
* Dobbelen: de spelers dobbelen met 1 tot 3 dobbelstenen, afhankelijk van hoe ver ze zitten in het spel, om te zien hoeveel de vraag naar energie stijgt. Dit is dus voor elke speler uniek.
* Tekorten of overschot aan energie verwerken: kan je meer energie produceren dan er vraag is, krijg je groene blokjes in je gebied. Produceer je te weinig energie om aan de vraag te voldoen, krijg je rode blokjes voor elke gigawatt aan energie dat je te kort hebt. De spelers zullen nu proberen om groene met rode blokjes te laten samen komen om ze zo te neutraliseren. Je kan blokjes aankopen en verkopen, en dat kost je telkens 1 geld, maar blijf je met restanten zitten, zal je deze moeten stockeren op je centrales om ze later kwijt te geraken, of verkopen aan 3 geld per stuk.

* Veiling: de laatste fase in elke ronde is de veiling. Per opbod bieden de spelers om een bestaande centrale uit hun gebied te verwijderen. Best is natuurlijk om een vervuilende centrale te dumpen.  Als je niet wil of kan dumpen, pas je en kunnen de andere spelers voor hun bod hun centrales verwijderen.
Daarna schuift de startspeler door en begint de volgende ronde totdat er iemand aan de overwinningsconditie voldoet.

Het spoor rondom het spelbord is vrij uniek te noemen. Het buitenste spoor geeft per speler aan hoeveel de gevraagde energie is. Het binnenste spoor geeft aan hoeveel elke speler kan produceren. In fase 4 - het dobbelen - zal eerst bepaald worden hoeveel plaatsen de pion voor de gevraagde energie verder gaat. Daarna zal elke speler met wind of zonnepanelen dobbelen met de overeenkomstige dobbelstenen. Het kan namelijk gebeuren dat de zon niet zo fel scheen, of de wind niet krachtig genoeg was deze ronde, waardoor de opbrengst aan energie een pak lager was. Eenmaal dat klaar is, krijgen de spelers net zoveel geld als waar de pion van de energievraag staat. Dat geld zal je zeker de volgende ronde kunnen gebruiken om nieuwe centrales te kopen of om ze te verbeteren.


Gigawatt is een spel waar je zeker plezier aan kunt beleven. Het thema is hedendaags, het spelmechanisme zit goed in mekaar. Maar er zijn ook wel dingen waar je rekening moet houden. De fase waar je moet dobbelen kan veel roet in het eten gooien. Deze random factor maakt het plannen soms wat moeilijker, maar deze factor is nu eenmaal voor elke speler aanwezig. Toch iets waar echte strategen misschien geen fan van zijn.

Gigawatt behoort zeker niet tot de mooiste vorm gegeven spellen, integendeel. Maar eenmaal je daardoor kunt kijken, ontpopt er wel een heel mooi spel. Vandaar dat we deze dan ook als spel van de maand hebben gekozen.


Dit spel is geschonken door Gigawatt en is in mei het spel van de maand bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers : 2 - 6
Leeftijd : vanaf 12 jaar
Speelduur : 1 - 2 uur

Reacties

Populaire posts