Dirty Money


Belastingfraudeurs en corrupte politici. Ze zijn van alle tijden en zullen waarschijnlijk ook nooit verbannen worden. Ben je in het echte leven een brave Hendrik en wil je het liefst ver verwijderd zijn van degenen die het niet zo nauw nemen met de wet, in dit spel wordt je juist verondersteld om wel deel te nemen aan de witte boordencriminaliteit. Kruip in de huid van een corrupte politici, een leninghaai of een belastingfraudeur. Zij bezitten onrechtmatig verkregen winsten en middels een slimme witwas constructie kunnen ze dit geld weer op de normale manier in de bovenwereld inzetten. En net zoals in het echte leven worden hiervan bijvoorbeeld kunstwerken aangeschaft, wordt er geïnvesteerd in bedrijven en in onroerend goed. En op die manier wordt je zwarte geld weer 'schoon'. Hoe makkelijk kan het zijn?

Maar, vergis je niet in je medespelers. Want zij sturen listige advocaten en accountants op je af om jouw smerige zaakjes waarmee je de overheid probeert te omzeilen, bloot te leggen. Slaag jij erin om de zwarte lijst van de overheid bloot te leggen, terwijl je het meeste geld witwast?


Alle spelers beginnen zowel met een hand wit en een hand met zwart geld. Als eerste actie besluiten de spelers welke van de zes locaties ze willen gaan bezoeken en daar het zwarte geld op te gaan halen wat er ligt. Let op dat er een handlimiet is van zeven geldkaarten. 
Vervolgens moeten ze een manier gaan vinden om op deze locatie het zwarte en het witte geld in te zetten om activa aan te kunnen schaffen of om met het geld locatie mogelijkheden te activeren.   
De actiekaarten geven je de ruimte om het spel naar je hand te zetten. Je kunt bijvoorbeeld je medespelers dwingen al hun zwarte geld te tonen, bezitten zij zwartgeld, dan kost hen dit een punt op de zwarte lijst. 
Hierna mag je de actie van de locatie nog uitvoeren. Je kunt in de Bananenrepubliek bijvoorbeeld 1 plaatsingskaart kopen van de USA, Japan of Europa. Voer hierna de effecten op de investeringskaarten uit die je aangeschaft hebt. Hierna eindigt de ronde. Bekijk of er iemand aan de doelstelling voor het einde van het spel voldoet, zo niet maak alles dan weer klaar voor de volgende ronde, door de geldkaarten aan te vullen bij de locaties. 
Wanneer iemand erin geslaagd is om 10 investeringen te verzamelen eindigt het spel. 


De spelregels voorzien in een keuze variant, waarbij je de plaatsingskaarten niet bij de juiste plaatsen legt, maar willekeurig een plek toewijst. Daarnaast wordt er een mogelijkheid geboden om een verkorte versie van het spel te spelen, waarbij de spelduur onder de 30 minuten komt. Om het spel te kunnen winnen, moeten de spelers niet 10 investeringen verzameld hebben om te winnen, maar is slechts 8 genoeg om de overwinning over de streep te trekken.  

Aantal Spelers: 2-5
Leeftijd: Vanaf 12 jaar
Speelduur: 45 minuten

Dit spel is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke

Dirty Money is geschonken door Capital Gains Studio.

Reacties

Populaire posts