Not Not

De eerste keer dat ik het doosje van Not Not vast nam, dacht ik: oeps ... alles in het Frans. Gelukkig hebben we de Engelstalige handleiding afgeprint en bij in het doosje gestoken. Nog beter, de componenten zaten dubbel in het doosje, één met Franse teksten en één met Engelstalige teksten, zodat het spel nu volledig Engelstalig is. 

Not Not is oorspronkelijk een computerspel gemaakt door Alt Shift, wat tot voor vandaag mij onbekend was. Het is een snelheids-of-reactiespel waar je bovendien goed moet zijn in oriëntatie en logica.

Je kan het spel op 4 verschillende manieren klaar zetten, waar telkens de moeilijkheidsgraad kan aangepast worden. Er komen 4 kaarten in een kruis op tafel te liggen, met een kaart boven, links, rechts en onder. Of noord, zuid, oost en west voor de mensen die het lastig hebben met het verschil tussen links en rechts. Deze 4 kaarten hebben een achtergrondkleur en een vensterkleur, en enkel die laatste kleur is van belang. De achtergrondkleur is er alleen maar om het je moeilijk te maken. De stapel met kaarten - aangepast aan de gekozen moeilijkheid - wordt geschud en het spel kan starten.

Er wordt door een gekozen speler met de dobbelstenen gedobbeld. De eerste persoon die op de juiste kaart kan kloppen, wint die kaart. Op de dobbelstenen staan woorden zoals 'Up' of 'Red', maar die woorden staan dan weer in een kleur afgebeeld die niet overeenkomen met het woord zelf. Zo zal een gele 'Up' en een groene 'Red' duiden op ofwel de bovenste kaart (noorden) of een kaart met een rood venster, die bijvoorbeeld links (west) ligt. Klopt een speler op 1 van deze kaarten als eerste, mag hij die kaart nemen en telt die als 1 punt. Van de trekstapel komt er een nieuwe kaart te liggen. Het kan gebeuren dat geen enkele kaart in aanmerking komt door de dobbelworp, in dat geval zal de speler blijven dobbelen. Indien een speler een foutieve kaart aantikt, dan moet deze een vorige gewonnen kaart afgeven en verliest daarmee een punt.

Als je dacht dat het hierbij bleef, nope, het wordt erger. Tussen de dobbelstenen zitten er bij met de tekst 'Not', 'Not Not' en 'Not Not Not'. In het geval er 3 dobbelstenen geworpen zijn met als resultaat 'Green' in een gele kleur, 'Not' en 'Left' in een rode kleur, dan klop je op een kaart die NIET links ligt of geen groen venster heeft. Let daarbij op voor de achtergrondkleur van de vensters! Bij 'Not Not' heffen de 2 negaties mekaar op, 'Not Not Not' is eigenlijk hetzelfde als een enkele 'Not'. Er komen in de moeilijke variant extra zaken bij zoals het plots wisselen van links met rechts, of boven met onder. En dan zwijgen we nog maar over de dobbelsteen die aangeeft of er gelogen wordt of niet.

Not Not is een grappig party spelletje waar scherpe reflexen en snel logisch redeneren erg belangrijk zijn. Het is te spelen met alle spelersgroepen van alle leeftijden aangezien je de moeilijkheid kan aanpassen.

Dit spel is geschonken door Igiari en is vanaf april te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2-8
Speelduur : 20 minuten
Leeftijd : vanaf 14 jaar

Reacties

Populaire posts