Smash Up 10th Anniversary

 


Smash Up is weer zo'n klassieker die inmiddels 10 kaarsjes mag uitblazen. Om dit te vieren heeft AEG een gepaste jubileumeditie uitgebracht. Een leuke verrassing is het bijgevoegde artbook dat een overzicht geeft van de vele fracties die in de loop der jaren het licht hebben gezien, van aliens over grannies tot pinguins (je kan het zo gek niet bedenken of er is wel een set van geweest). Deze editie bevat specifiek 3 nieuwe fracties: Mermaids, Skeletons en World Champs (voetballers) en een heruitgave van de Schapen voor wie deze gemist zou hebben.. Daarnaast is er nog een setje Titans toegevoegd voor de verzamalaars. Dit is een nieuw kaarttype (naast minion, actie en basis) dat als 21e kaart telt voor een fractie en waarvoor weer heel eigen regels gelden. Verder zijn er nog aparte basistegels met genummerde vakjes waar je met een pion vrij gemakkelijk de aanvalssterkte kan bijhouden.. Ten slotte is er een nog alternatieve big base scoreoptie gedefinieerd voor wie nog meer afwisseling zoekt.

 


Misschien toch eerst even het spelverloop schetsen. Elke speler kiest 2 fracties van 20 kaarten en mengt deze tot een deck van 40 kaarten.Daarna worden er een aantal basissen getrokken (1 meer dan het aantal spelers). om beurten leggen de spelers nu 1 minion kaart aan bij een basis. Zo'n minion heeft een sterkte en de bedoeling is dat deze minions de basis overrompelen (vandaar de benaming smash up). Dat gebeurt wanneer de totale minion sterkte de basis verdediging overstijgt. Vervolgens wordt gekeken welke van de aanwezige fracties het overwicht heeft. Dit geeft dan punten voor 1e 2e en 3e plaats. Wie na een aantal basissen het eerst 15 punten scoort wint het spel. Naast minions kunnen er ook acties gespeeld worden. In combinatie met de veelal ludieke speleffecten gaat de bestorming van de basissen dus vlot op en af. De beurt eindigt met het bijtrekken van 2 kaarten, met een handlimiet van 10. Uiteraard wordt er ook gekeken of er gescoord moet worden, en dan komt er dus een nieuwe basis in het spel.


Smash Up hoort duidelijk thuis in de categorie ludiekere spellen met cartoony top art work. Ik heb vooral de indruk dat deze jubileum editie gericht is op de trouwe verzamelaar Met het huidige aanbod van 4 fracties out of the box is er trouwens sowieso een beperking tot 2 spelers.. Ook heb ik het gevoel dat deze reeks stillaan wat begint door te wegen onder zijn historische last. Alhoewel de basisregels vrij duidelijk zijn was het voor mij als nieuweling niet echt evident om vertrouwd te geraken met de essentiële terminologie van de verschillende fracties (bvb de skeletten). Iets meer duiding had hier kunnen helpen, Ter info: de club heeft nog een extra exemplaar in haar bestand, dus als u echt eens all the wat wil gaan vraag dat er dan zeker bij.


 Dit spel werd geschonken door AEG en is vanaf april te spelen bij Het Geel Pionneke.

 


Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: 30 - 60 min
Leeftijd: vanaf 10 jaar



Reacties

Populaire posts