Awimbawé


Helaas is de koning gestorven. De zoektocht naar een opvolger zal gestart moeten worden. 
Awimbawé is een vlot slagenspel voor twee spelers. De twee spelers strijden samen om de troonopvolging in het dierenrijk. Door slim de kracht van de wilde dieren in te zetten, levert je dit voordelen op. Op die manier kun je meer kronen verdienen dan je tegenstander. Maar let op dat je de meute hyena's ontwijkt. Want die brengen alleen maar narigheid met zich mee. 

Het spel verloopt over twee rondes. Na deze rondes weet je wie zich tot koning van de savanne mag kronen. Het kaartspel bestaat uit een set van 28 kaarten. 24 kaarten genummerd van 1 tot 6 in vier kleuren en vier adelaarskaarten. Om te beginnen worden de kaarten geschud. Deel vervolgens beide spelers ieder vier kaarten met de afbeelding naar beneden. Deel daarna nogmaals vier kaarten aan iedere speler, maar leg deze open bovenop de gesloten kaarten. Deel de resterende kaarten op, zodat alle spelers een set van zes handkaarten hebben.
In een beurt kun je elk van je beschikbare kaarten spelen. Dit mag zowel een handkaart zijn als een kaart die voor je op tafel ligt. De tegenstander moet dan, indien mogelijk, een zelfde diersoort spelen (Kleur bekennen, in een slagenspel). Als dat niet lukt, dan moet de speler een adelaarskaart uitspelen. En als je onverhoopt geen adelaar kunt spelen, dan ben je vrij om een willekeurige kaart te spelen. Als de twee gespeelde kaarten eenzelfde dier tonen, dan wint de speler welke de hoogste waarde uitgespeeld heeft. Als je tegenspeler een adelaar speelde, kan deze ervoor kiezen de vogel te laten vluchten. Door hem op je eigen scorestapel te leggen en de slag aan de ander af te staan. Of je laat hem vechten en probeert zo de slag te pakken te krijgen. De winnaar van de slag, speelt de eerste kaart uit in de volgende slag. 

De ronde eindigt als een speler zijn vierde hyena kaart verzameld heeft, of als alle kaarten zijn uitgespeeld. Tel in het laatste geval de afgebeelde kronen op de gewonnen kaarten om te zien wie de hoogste score behaald heeft. De eerste speler die erin slaagt om twee rondes te winnen, wordt de uiteindelijke opvolger van de koning van de savanne. 
Het spel zit in een handzaam doosje, dat gemakkelijk mee te nemen is, voor als je een half uurtje over hebt en zin hebt om een snel kaartspelletje te spelen. Het is dan wel een must dat je warm loopt voor een slagenspel. Is dit niet jouw ding, zoals bij mij het geval is, laat dit kleinood dan netjes in de verpakking liggen en geef twee andere spelers de kans die er wel van houden. 

Aantal spelers: 2
Leeftijd: Vanaf 8 jaar
Speelduur: 30 minuten

Dit spel is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke

Awimbawé is voor leden van Het Geel Pionneke met 10% korting te koop bij www.lotana.be


Reacties

Populaire posts