Debtzilla

 


Debtzilla is kort samengevat een superheldenparodie waarin de spelers de maskers opzetten van enkele hoogbegaafde inwoners van Banana Republic om de strijd aan te binden met het allesverslindende geldmonster Debtzilla om te beletten dat alle burgers hun zuurverdiende spaarcenten kwijtspelen en bankroet gaan. Je zal je krachten gebruiken om dobbelsteenworpen te beïnvloeden zodat je de handlangers van het monster op tijd kan elimineren. Samenwerking is essentieel wil je het finale bossfight overleven. Alle hens aan dek dus, Banana Republic rekent op jullie!

 


Elke speler kiest een held (keuze uit 6) en neemt het overeenkomstige figuurtje en bordje. Er is een startdeck van 10 kaarten waarvan er per beurt 5 op handen worden genomen, of eigenlijk op de individuele speelmat. Naast de speelmat is er nog een werkbord, waarop alle inkomstenkaarten geplaatst worden, een misdaadbestrijder moet immers ook brood gaan kopen. Geen superheld zonder gadgets, dus is er ook een winkelbord waarop je verschillende snuisterijen kan aanschaffen. Er is verder nog het stadsbord waar verschillende burgers rondhangen en waar dus ook de schurken op de loer liggen. Het geheel wordt afgerond met de Debtzilla kaart die bijhoudt hoeveel geld er al afgetroggeld is.

 


Een spelbeurt begint met een budgetfase. Hierin zet je je getrokken inkomstenkaarten om in geld. Je mag ook een nieuwe inkomstenkaart kiezen en opje aflegstapel leggen. Er zijn directe inkomsten, maar ook leningen (die Debtzilla voeden). Je kan verzekeringen afsluiten die je beschermen tegen nefaste gebeurtenissen. Andere belangrijke inkomsten zijn lifestylepunten want deze zijn de krachtbron van je speciale actie.

 


De volgende fase is de koopfase. Kies verstandig: ga je voor een gadget dat extra dobbelstenen oplevert, of ga je voor een positieve bonus, of kies je iets waardoor je je medespelers kan helpen. Uiteindelijk komt dit allemaal in je inventaris te liggen. Zodra een gadget gekocht is wordt de vrije plaats in de winkel opgevuld.

 


In de volgende fase gaan jullie de schurken die burgers belagen trachten uit te schakelen. De schurken hebben 3 getallen op hun kaartje staan en het is de bedoeling om die waardes te dobbelen. Je kiest eerst een schurk om tegen te vechten, eventueel roep je de hulp in van een andere held. Vergeet ook zeker niet je gadgets in te zetten. Uitgeschakelde schurken gaan uit het spel, diegenen die nog rechtstaan slaan toe en beroven de meest nabije burger. De buit wordt overgedragen aan Debtzilla. Ook niet onbelangrijk: Een eenzame burger wordt door iedereen beroofd, en een eenzame schurk berooft iedereen. Wanneer een burger zijn laatste geld kwijt is gaat hij bankroet en verdwijnt hij uit het spel. Tot overmaat van ramp gaat Debtzilla ook interest incasseren waardoor zijn financiële gezondheid nog meer stijgt. Zorg in elk geval dat die onder de 99 blijft, anders kent Banana Republic een monetaire Apocalypse en verliezen jullie het spel. Op bepaalde niveaus komen er zelfs boss events in het spel die de helden het leven zuur zullen maken.

 


Wanneer de laatste schurk verslagen. is krijgt Debtzilla nog een laatste stuiptrekking en is het tijd voor het finale bossfight. De beurten verlopen vanf nu op een iets andere wijze, maar het blijft de bedoeling om alle aanwezige bedreigingen weg te dobbelen. Als jullie hierin slagen vooraleer alle burgers bankroet zijn, dan is er een grote parade om jullie overwinning te vieren!

 


Debtzilla is een ongebruikelijk spel met alleszins veel humor. Het is eerst even wennen aan de opzet en de verschillende regels, maar uiteindelijk speelt het redelijk vlot. Er komt uiteraard wat geluk kijken bij het dobbelen, maar daarvoor heb je gadgets en kan je hulp inroepen. Grafisch is het allemaal niet echt overdonderend te noemen, maar het is net overtuigend genoeg om je in de juiste stemming te brengen. Je kan het niveau bijregelen indien gewenst, dus als je altijd al eens een superheld hebt willen spelen, grijp dan nu je kans.Dit spel werd geschonken door Capital Gains Studio en is vanaf april te spelen bij Het Geel Pionneke.

 


Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: 60 min
Leeftijd: vanaf 14 jaar


Reacties

Populaire posts