The great split

Bij The Great Split gaan spelers proberen om rijkdommen te verzamelen om daarmee de meest prestigieuze collectie samen te stellen. En de titel van het spel is zeer duidelijk waar het op aankomt: elke ronde ga je je handkaarten opsplitsen in 2 delen die je doorgeeft aan je tegenstanders. Het zijn zij die kiezen welk deel er terug naar u komt. Jij doet trouwens hetzelfde voor hen.

Elke speler krijgt een spelersbord dat er bijzonder uitziet. Met inkervingen lijkt het wel een 3D bord waar je de verschillende sporen kan beheren. Langs de buitenkant loopt je scorespoor. Het bord in het midden is uit hetzelfde hout gesneden, al is deze toch van stevig karton. Elke speler krijgt een aantal startkaarten op hand, en iedereen ontvangt een karakterkaart. Daarop staat welke materialen of punten je al krijgt bij de start. De contract icoontjes onderaan zijn ook van belang, maar pas bij de eindtelling. Een spel duurt 6 rondes, waarbij er een tussentijdse puntentelling na ronde 3 en na ronde 4 zal plaatsvinden. Na de 6de ronde is er een eindtelling waar de grote punten mee te verdienen zijn.

Bij de start van elke ronde krijgt iedereen een extra handkaart van de stapel van fase II. Pas na ronde 4 worden de kaarten van fase III gebruikt. Op deze kaarten staan 1 of meerdere goederen, lintjes of punten. Samen met de kaarten die je al op hand had, check je of je niet te veel kaarten hebt. Het teveel aan kaarten gaan naar de aflegstapel. De overige kaarten ga je nu in het geheim splitsen in 2 delen met behulp van je splitter kaart. Daarna stop je de kaarten in je portefeuille. Nadat iedereen daar klaar mee is, geef je de portefeuille door aan je linker buurman. 

Iedereen bekijkt de ontvangen kaarten, en kiest welk deel ze willen bijhouden. De andere helft, inclusief de splitter kaart, gaat terug naar de oorspronkelijke eigenaar. De kaarten die je gehouden hebt van je rechter buurman, en de kaarten die je terug gekregen hebt van je linker buurman, vormen nu je handkaarten.

Alle handkaarten worden tegelijk bij elke speler open gespeeld. Staat op zo een kaart bijvoorbeeld 2 boeken, mag je op het boekenspoor 2 vakjes verder. Speelde je een kaart met een lintje, mag je een vakje verder op een spoor onderaan dat overeenkomt met de kleur van het gespeelde lintje. Telkens je met een goudblokje op of over de dubbele gele pijl gaat, mag je een ander materiaal of lintje 2 vakjes verder bewegen. Kom je met je blokje op de sporen van de lintjes op een icoontje, dan mag je het overeenkomstig materiaal een vakje verder zetten.

Je hebt de mogelijkheid om een kaart te verkopen. Die speel je dan gedekt en daar ontvang je een geld of een punt voor. Je splitter kaart telt als joker, en daarmee mag je op eender welk spoor verder gaan. Tot slot nemen alle spelers nadien alle kaarten terug op hand, inclusief de verkochte kaarten. De volgende ronde kan nu starten.

Na elke ronde zal een random tegel met waarde tussen 0 en 4 opengedraaid worden. Dat getal geeft weer hoeveel de markt slider moet verder schuiven. Op het einde van ronde 3 en 4 is er een puntentelling. Voor de paarse boeken krijg je zoveel punten als er onderaan in een grijs vlagje staat aangegeven. Voor de bruine beelden scoor je afhankelijk waar de markt slider staat. De blauwe en groene edelstenen worden samen gevalideerd. Daar scoor je 2 maal de laagste waarde van beide sporen. Niet elk spoor zal punten opleveren: de 4 random tegels die in het begin van het spel geplaatst werden op het spelbord, bepalen welke 2 sporen bij elke tussentijdse puntentelling meetellen.

Bij de eindtelling zullen alle sporen wel meetellen, en deze keer doen de lintjes ook mee.  Voor elk lintje zie je op hoeveel sterren je blokje is geraakt. Vermenigvuldig dat aantal met het aantal contract symbolen die je op het overeenkomstig spoor bent gepasseerd om je punten te kennen. Het karakter dat je bij de start kreeg, heeft een aantal vaste contractsymbolen onderaan. Die mag je bij de vermenigvuldiging meetellen.

The great split ziet er mooi uit: je waant je onmiddellijk in een art deco omgeving. Het spelmateriaal straalt luxe uit. De regels zijn erg eenvoudig, op een dikke 10 minuten ben je aan het spelen. Het spelmechanisme is niet nieuw maar wordt hier wel leuk toegepast. Wij speelden het spel met 2, waar afzonderlijke regels moeten voor worden toegepast. Vermoedelijk gaat dit spel het beste tot zijn recht komen met 4 of meerdere spelers. 

Dit spel is geschonken door Horrible Guild en is vanaf mei te spelen bij Het Geel Pionneke.
The great split is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 2-7
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 45 minuten

Reacties

Populaire posts