Virtu

Virtù speelt zich af in Italië rond het einde van de Middeleeuwen en het begin van de moderne tijd: tijdens de Italiaanse Renaissance dus. Voor de mensen die in de regering zitten is het de hoogste tijd om in actie te komen. Uw stad moet zijn status behouden, en jij, de prins, zal dit waar moeten maken.

Elke speler speelt als 1 van de machtige Italiaanse steden van destijds, en zal proberen deze nog machtiger te maken dan alle andere steden.

Het vernieuwende in dit spel is het opbouwen en beheren van je eigen rondel, of ook wel 'wheelbuilding' genoemd. Je maakt je eigen wiel van acties op je persoonlijk spelbord, dat uniek is tegenover alle andere spelers. Elke speler krijgt ook een andere set van startkaarten die je familie voorstelt. Afhankelijk van hoe je de kaarten gaat plaatsen, krijg je verschillende mogelijkheden tot je beschikking en zal je zodanig een strategie kunnen ontwikkelen.

Tijdens het spel kan je nieuwe kaarten verkrijgen en deze op je wiel plaatsen of andere vervangen. Daarmee kan je ten alle tijden je strategie aanpassen of verbeteren, of reageren op de acties van je tegenstanders. De interactie met andere spelers beperkt zich in eerste instantie tot het wegnemen van kaarten die de andere spelers graag hebben, of als eerste een neutrale stad bij uw leger laten aansluiten. Pas in een latere fase, als de spelers mekaar gaan bevechten, zal de interactie verhogen.

Maar voor het zover allemaal is, zal je een stevige handleiding moeten doorworstelen. En doorworstelen is hier een bewust gebruikt woord. Na de regels een eerste keer gelezen te hebben, bleven er nog vele vragen over, en was een 2e keer lezen geen overbodige luxe. Houd er ook rekening mee dat de regels voor 2 spelers - het spel dat wij gedaan hebben - helemaal verschilt van een spel met meerdere spelers. Daar is zelfs een aparte handleiding voor voorzien.

Elke speler heeft dus zijn eigen paleis en domein, voorgesteld door je eigen spelbord. Daar liggen de personen. In je domein (boven het paleis) liggen je eigendommen van steden en titels. Onderaan deze personen en tegels staan telkens acties of geld afgebeeld die je kan gebruiken als je ze deactiveert.

Telkens alle spelers aan de beurt zijn geweest, mag je een grote markeerder in je paleis 1 of 2 zalen  verder zetten. Waar je terecht komt, geeft de actie weer die je gaat uitvoeren in de nieuwe beurt. De mogelijke acties zijn besturen, complotten smeden, oorlog voeren, handel drijven, annexeren en aan mecenaat doen. Heb je een actie uitgevoerd, is de volgende speler aan de beurt. Hebben alle spelers hun actie gedaan, mag je het paleis herschikken naar believen. Om de zoveel beurten moet je wel betalen voor het aantal legers dat je bezit, of kan je het leger uitbreiden en/of nieuwe personen aankopen.

Punten zal je scoren door de steden te veroveren of te annexeren, door in kunst en wetenschap te investeren of door religieuze invloed uit te voeren. Uiteraard wint de speler met de meeste punten. Het spel is ten einde als alle steden over alle spelers verdeeld zijn, of een speler kan het einde van het stedenspoor of het mecanaatspoor bereiken.

Om alle regels in detail uit te leggen, verwijs ik u liever door naar de uit de kluiten gewassen handleiding. Liefhebbers van spellen waar zeer weinig geluk mee gemoeid is, en waar je zelf de perfecte strategie moet ontdekken, zullen hun vingers aflikken. Het meest unieke element aan Virtù is de rondel die je zelf beheert en opbouwt. 

Het spelmateriaal is deftig, al konden de paleizen voor de spelers wel uit steviger materiaal bestaan. Het artwork doet wat het moet doen, niet meer, niet minder. Dit is niet een spel dat je zo maar eens even tussen de soep en de patatten speelt. De eerste spellen zullen eerder dienen om je vertrouwd te maken met het spelprincipe, pas daarna kan je mijn inziens ten volle genieten van dit zeer strategisch spel.


Dit spel is geschonken door Geronimo Games en is vanaf april te spelen bij Het Geel Pionneke.
Virtù is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 2 - 5
Leeftijd : vanaf 14 jaar
Speelduur : 60 - 150 minuten

Reacties

Populaire posts