Die Krachmacher

Die Krachmacher (in het Nederlands: de lawaaimakers) is een simpel tegellegspel voor 2 tot 4 spelers. De maker is blijkbaar fan van het sprookje 'De Bremer stadsmuzikanten' want de 4 hoodfiguren op de tegels zijn respectievelijk een ezel, een hond, een kat en een haan. Telkens je een tegel aanlegt en een rij van minstens 4 tegels vormt, kan je punten scoren. Wie op het einde de meeste punten heeft gescoord wint het spel.

Er zijn 32 tegels in het spel in 4 kleuren, met de voornoemde figuren. Deze worden geschud en in twee open trekstapels op tafel gelegd. Daarnaast krijgt elke speler 1 bostegel die hij voorlopig voor zich houdt. Iedereen ontvangt ook nog een scorebordje en 4 schijfjes van zijn kleur. Een schijfje daarvan wordt gebruikt om de score aan te duiden.

 

De startspeler begint met een tegel te kiezen van één van de twee stapels en legt die op tafel. Hij moet ook één van zijn schijfjes er bovenop leggen. Dan komt de volgende speler aan de beurt en doet net hetzelfde. De nieuwe tegel moet wel orthogonaal aansluiten op een vorige. Zorg er ook voor dat oriëntatie van de figuren gelijk blijft. Als er zo één of meerdere rijen van 4 of meer tegels ontstaan, wordt gekeken of de speler punten scoort. 

Dit kan op verschillende manieren:

      •  4 dezelfde dieren
 
4 dieren van dezelfde kleur
  enkel verticaal: de volgorde ezel, hond, kat en haan in correcte oriëntatie

Hierbij scoor je 1 punt per schijfje in de reeks (ongeacht de kleur). Als je erin slaagt de laatste combinatie te maken in dezelfde kleur dan scoor je zelfs 2 punten per schijfje. De behaalde score zet je vooruit op je scorebord.

Als al je schijfjes al geplaatst zijn en je moet er opnieuw een leggen, dan verplaats je gewoon één van de gelegde schijven. In plaats van een diertegel kan je ook beslissen om je bostegel te leggen. Hiermee kan je een bestaande rij blokkeren door de figurenreeks te onderbreken. Op de bostegel moet je geen schijfje leggen.

Het spel eindigt wanneer de laatste dierentegel is gelegd. Na een eventuele laatste score wordt gekeken wie de meeste punten heeft. Deze speler is de winnaar.

Die Krachmacher is dus zoals gezegd een eenvoudig tegellegspel dat gemakkelijk als tussendoortje kan dienen. Het duurt niet lang, is snel uitgelegd en speelt heel vlot. Voor de kenner zit er waarschijnlijk iets te weinig diepgang in (enkel de combinatie schijf+figuur vraagt wat tactiek), maar voor de gemiddelde speler levert dit zeker een vermakelijk kwartiertje op.

Dit spel werd geschonken door F-Hein-Spiele en is vanaf januari te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: 2 - 4
Speelduur: 15 min
Leeftijd: vanaf 6 jaar

Reacties

Populaire posts