Furnace

De spelers nemen de rol aan van 19e-eeuwse kapitalisten die hun industriële bedrijven opbouwen en ernaar streven zoveel mogelijk geld te verdienen door bedrijven te kopen, grondstoffen te winnen en deze in de best mogelijke combinaties te verwerken.

Furnace is een kaartspel waarin je dus een motor bouwt. Elke speler begint met een karakterkaart die hen een speciale vaardigheid geeft en een startfabriek. Elke speler krijgt een set houten schijven genummerd 1-4, waarbij schijf 1 klein is en de grootte toeneemt naarmate het nummer hoger wordt, dus schijf 4 is de grootste. Deze schijven gebruik je om op kaarten te bieden. De kaarten hebben 3 dingen erop staan: bovenaan één of twee grondstoffen, of een omzettingsactie, die de kaart genereert als je erop inzet, maar de kaart niet wint. In het midden van de kaart staat wat artwork. En onderaan staat wat de kaart doet voor de speler die hem wint en toevoegt aan hun bezit. Dit kan variëren van het produceren van grondstoffen, het omzetten van grondstoffen of het verkopen van grondstoffen voor geld. De kaart kan ook worden geüpgraded (omgedraaid) en wanneer deze wordt geüpgraded, doet deze iets extra bovenop zijn standaardactie, bijvoorbeeld meer grondstoffen produceren of meer geld uitkeren.

Er zijn slechts 3 grondstoffen in het spel: kolen, ijzer en olievaten. Dit zijn misschien niet de technische termen, maar dat is wat de symbolen op de kaarten vertegenwoordigen. De symboliek is duidelijk en gemakkelijk te lezen. Er zijn ook upgrade-tokens die eruitzien als een klein moersleuteltje binnenin een tandwiel, en dan zijn er verschillende denominaties van geld. (1 tot 25)

Tijdens je beurt plaats je in de biedingsfase één van je schijven naar keuze op een kaart. Als een speler zijn schijf met die waarde al op een kaart heeft geplaatst, mag je jouw schijf er niet op leggen, maar je kunt wel een lager genummerde schijf plaatsen om de bonus/vaardigheid van de kaart te krijgen. Nadat iedereen zijn schijven heeft geplaatst (er mogen geen 2 kleuren of 2 dezelfde getallen op een kaart liggen), verdeel je grondstoffen en/of kaarten naar de spelers van links naar rechts. De speler met de hoogste schijfwaarde wint de kaart, de andere krijgen compensaties. Dan, in volgorde van de spelers, sorteer je jouw fabrieken naar keuze, en dit is het strategische deel van het spel.

Het produceren van de fabriek is waar het spel echt interessant wordt. Je probeert de efficiëntie van je grondstoffenproductie te maximaliseren en deze grondstoffen voor de hoogste opbrengst te verkopen. Dus, je biedt op kaarten die grondstoffen genereren, en in de productiefase ga je grondstoffen omzetten en/of je grondstoffen verkopen voor geld, en dat is het zo'n beetje. Dat is het spel voor 4 rondes. Tegen de vierde ronde had ik een set van 9 kaarten en het kostte me waarschijnlijk 5 minuten om te bedenken hoe ik de motor het meest efficiënt kon laten draaien. 

O ja, voor 2 spelers doet er een fictieve 3e speler mee. Vandaar de dobbelsteen die gaat bepalen op welke kaarten deze speler gaat bieden.

Er zit niet veel in de doos, een stapel kaarten, wat kartonnen geld, een ronde tracker, een dobbelsteen en de houten schijven. Dat is zo'n beetje alles. Dit kon gerust in een kleinere doos gestoken worden.

Het is een goed, en kort motorbouwspel. Het heeft interessante keuzes om te maken en de mechaniek is eenvoudig. Je kunt het spel snel leren en de uitleg neemt maar enkele minuten in beslag. Een ideaal tussendoortje dus.

Dit spel is geschonken door Jumping Turtle Games en is vanaf januari te spelen bij Het Geel Pionneke.
Furnace is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 2 - 4
Leeftijd : vanaf 12 jaar
Speelduur : 30 - 60 minuten

Reacties

Populaire posts