Black Friday

Black Friday is toch al lang voorbij, hoor ik jullie denken. Inderdaad, deze uit Amerika overgewaaide koopjesdag hebben we eind november lang en breed zien passeren in alle media, al dan niet sociaal. Deze Black Friday refereert echter naar een grote beurscrash in Amerika die begonnen zou zijn op 24 september 1869. Daarna zijn er nog andere beurscalamiteiten de revu gepasseerd, met een even toepasselijke naam (Black Monday, Black Tuesday). Maar 2F kennende is het niet meer dan logisch dat zij de voorkeur gaven aan de F.

Ok, het zal je dus niet verbazen dat dit spel puur gericht is op het kopen en verkopen van aandelen, met een zijsprong naar de aankoop van goud. Deze acties manipuleren uiteraard de verschillende koersen, en wie hier het beste op kan anticiperen zal het meeste geld verdienen en dus het spel winnen.

Er zijn 5 verschillende aandelen in omloop die in het begin evenredig beschikbaar en gelijk geprijsd zijn, maar door een toeval is de meest aanwezige 1 geld goedkoper en de zeldzaamste 1 geld duurder. Voor elk aandeel is er een koerstoken op het prijzenbord, dat een niet-lineair verloop kent. De aandelen zelf liggen per soort op het marktgebied, met daaronder 3 handelssporen die van belang zijn voor aan- en verkoop. Verder zijn er nog een aantal sporen die de goudprijs, de goudverkoop en de aandelenverkoop traceren. Daarnaast is er nog plaats voor de kooplevel kaarten, die aangeven hoeveel aandelen en goud er momenteel verhandeld mogen/mag worden, en hoeveel aandelen er willekeurig op de markt komen bij een prijsaanpassing. De spelers zelf hebben een scherm waarachter ze een aantal random aandelen alsook €200 startgeld verdekt bijhouden.

In je beurt mag je kiezen uit 3 acties, waarvan je er exact 1 mag doen: aandelen kopen, aandelen verkopen of goud kopen. Het aantal aandelen of goudstaven hangt dus af van het actuele kooplevel. Sommige acties hebben direct gevolg voor de koers (bij verkoop zakt bv de koers van het aandeel), bij andere acties speelt er een vertragend effect. Hierdoor zal op zeker moment een algemene prijsaanpassing plaatsvinden. Dit gebeurt door een aantal aandelen te trekken uit een zakje, en afhankelijk van het aantal aandelen per soort wordt de prijs in meer of mindere mate aangepast. Ook de goudprijs kan beïnvloed worden, en afhankelijk van de nieuwe prijzen kan een nieuw kooplevel actief worden. Er zijn ook zwarte aandelen in het spel die zelf geen waarden hebben, maar wel de prijzen van de andere een stevig duwtje kunnen geven.

Heel dit mechanisme is de kern van het spel, dus het komt erop aan om dit correct toe te passen en in te schatten. In het begin is het even puzzelen, maar als je alle stappen door hebt, loopt het vrij vlot. Het spel begint ook vrij traag omdat je nog weinig mag verhandelen, maar na de eerste prijsaanpassingen schiet het uit de startblokken.

Black Friday zal niet iedereen aanspreken wegens het schijnbaar eenzijdige thema, maar als je de moeite neemt om er aan te beginnen zal je vlug meegesleept worden door de snel wijzigende markt. Er is trouwens ook een AI-mechanisme voorzien dat je als extra virtuele speler kan inzetten. Jammer genoeg hebben we die nog niet kunnen testen, dus kan ik er nog geen commentaar op geven. Ik zou zeggen: probeer het eens en kijk of je de nieuwe Moneytron engine in petto hebt.


Dit spel werd geschonken door 2F-Spiele en is vanaf januari te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: 2 - 5
Speelduur: 45 - 60 min
Leeftijd: vanaf 12 jaar
 

Reacties

Populaire posts