The Glade

The Glade, een nieuw abstract tegellegspel van Richard Breese (bekend van Keyflower en Keyper o.a.), neemt spelers mee naar een betoverend boslandschap. In dit spel draait alles om het leggen van tegels, het creëren van sets en het scoren van punten.

Het spel begint met het plaatsen van het Glade-bord in het midden van het speelgebied. Iedere speler ontvangt een eigen bord om tegels te plaatsen, paddenstoel-tegels in hun gekozen kleur en een rekje voor hun tegels. Na het schudden van de bos-tegels in een zak, trekt elke speler acht tegels om op hun rekje te plaatsen. De paddenstoel-tegels worden aan de zijkant op het Glade bord gelegd in een rij aan de kant waar de speler zit, dit voor elke speler.

Het doel van het spel is om de tegels zo neer te leggen en aan te puzzelen om sets te maken of tegels die al op het bord liggen aan te vullen zodat er een nieuwe set ontstaat.  Het is toegestaan om tegels eender waar op het bord te plaatsen, ze hoeven dus niet aan te sluiten met vorige tegels die geplaatst werden. Je moet echter wel opletten dat in de loop van het spel alle tegels probeert aan te sluiten. Voor elke groep niet verbonden tegels krijg je minpunten

Een set kan bestaan uit 1 tot 4 tegels met minimaal één gemeenschappelijk kenmerk. Dit kan zijn het soort blaadje, het  soort dierentype en of het soort bosvrucht. Zodra je tegels op je eigen bord kan plaatsen die een set vormen levert dit punten op.  Het kan ook zijn dat 2 kenmerken overeenkomen, of zelfs heel apart dat alle drie de kenmerken over alle tegels dezelfde zijn.

In je beurt kan je kiezen om ofwel 1 tot 4 tegels op je bord te leggen of je kiest voor de actie claimen van een paddenstoel-tegel. Als je een set van drie tegels kunt vormen op je bord, dan ga je na welke tegel je ontbreekt om een set van 4 tegels te vormen.  De tegel die je mist markeer je als het ontbrekende stuk op het Glade-bord met je eigen kleur paddenstoel-tegel.  Hiervoor neemt je van links naar rechts een paddenstoel-tegel van je eigen kleur van de zijkant van het bord en je ligt deze in het midden. Als je een set  van vier tegels kan vormen dan mag je de paddenstoel-tegel  toevoegen aan je voorraad wat nog meer punten oplevert.

Wanneer je kiest voor de actie claimen dan betekent dit dat je een ontbrekende tegel hebt om een set van 4 te maken, dit kan zijn een set op je eigen bord of een set van je medespelers.  Je gaat dan in jouw beurt deze ontbrekende tegel proberen  aan te puzzelen. De uitdaging in het spel zit in het slim plaatsen van tegels om sets te vormen en paddenstoel-tegels te verzamelen.

Als je op je eigen bord een leeg vak volledig kan laten omsluiten door andere tegels dan creëer je een enclosures, zo krijg je een extra beurt om tegels te leggen.  Belangrijk je mag geen nieuwe tegels nemen tot je volledige beurt beëindigd is. Voor degenen die een extra uitdaging zoeken, biedt The Glade het "matching game". Hierbij draai je je eigen bord om en verzamel je Match-counters door tegels op overeenkomende pictogrammen te plaatsen.

The Glade is een charmant en uitdagend spel dat eenvoudige regels combineert met diepgaande strategie. Het spelmechanisme is uniek en de vormgeving met boswezens en vruchten voegt een aantrekkelijk visueel element toe. De balans tussen het leggen van tegels, het claimen van paddestoel- tegels maakt het spel diepgaand en boeiend. Kortom, een aanrader voor liefhebbers van abstracte spellen met een vleugje natuurlijke magie.

Dit spel werd met korting gekocht van R&D Games en is vanaf februari te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 1 - 4
Leeftijd : vanaf 14 jaar
Speelduur : 30 - 60 minuten

Reacties

Populaire posts