Maps of Misterra

Maps of Misterra van Sit Down biedt een boeiende en uitdagende ontdekkingservaring op een mystiek eiland. We kruipen allen in de huid van ontdekkingsreizigers en willen het eiland verkennen en de juiste terreinen onthullen, hetzij ofwel de echte terreinen, of op basis van vermoedens.

Het spel begint met het plaatsen van een centraal bord dat het onbekende eiland representeert, elke speler ontvangt zijn eigen map om ontdekkingen vast te leggen en 2 vermoedenskaarten. Op het centrale eiland worden de diverse terreintegels bovenaan in een stapel per soort geplaatst en de diverse ontdekkingstegels worden in een gedekte stapel naast het spelbord geplaatst met 4 tegels zichtbaar.

Je kan punten scoren op diverse vlakken: enerzijds voor gelijkenissen dat je eigen map heeft met het eiland, anderzijds kan je ook punten scoren met de gelijkenissen dat je eigen map heeft met de vermoedelijke terreinen, en je scoort punten voor geclaimde gebieden. Tijdens het spel zullen zowel het centrale bord als je eigen map van terreintegels voorzien worden.

Een spelersbeurt bestaat uit 2 dag helften, je komt dus 2 keer na elkaar aan de beurt. Elke beurt biedt spelers de keuze uit volgende acties: het verplaatsen van hun ontdekkingsreiziger op het centrale bord,  het nemen van een ontdekkingstegel met een terreintype(s), het ontdekken van nieuwe terreinen in de buurt, of het opeisen van controle over gebieden. De actie nemen van een ontdekkingstegel is de enigste verplichte actie.

Als je een ontdekkingstegel genomen hebt, kan je deze op je eigen map plaatsen. Op basis hiervan worden er op het centrale bord op de identieke plaats de echte terreintegels geplaatst. Indien het de eerste keer is dat terreintype op een vak wordt gelegd, dan wordt het op de benevelde zijde gelegd. Als het de tweede keer dat het zelfde terreintype op hetzelfde vak wordt gelegd dat is het terreintype bevestigd en staat het vast voor de rest van het spel. Visueel wordt dat duidelijk door de benevelde tegel om te draaien.

Aangezien terreintypes tweemaal moeten worden verkend voordat ze worden gevalideerd, is strategisch denken en goed plannen de boodschap. Zolang een vak geen twee keer na elkaar een tegel met zelfde terreinsoort heeft gekregen blijft het dus veranderbaar door alle spelers.  Het is dus een kwestie van tactiek en snelheid om jouw persoonlijke map te laten overeenkomen met de tegels op het centrale eiland.

Dit aspect van het spel creĆ«ert een fascinerende dynamiek, waarbij spelers voortdurend moeten aanpassen en anticiperen op veranderingen in het landschap. Het spel bevordert interactie tussen spelers, aangezien iedereen op hetzelfde centrale bord speelt en het matchen van persoonlijke kaarten met het algemene bord essentieel is. Deze interactie voegt een sociaal element toe, waarbij spelers elkaars strategieĆ«n proberen te begrijpen en te overtreffen. 

De andere actie 'opeisen van gebieden', is eveneens belangrijk om punten te scoren, maar je kan ofwel een actie uitvoeren, ofwel een gebied claimen en dan geen tegel plaatsen op je map. Vergeet ook niet dat je punten kan scoren met je eigen map via de 2 geheime vermoedenskaarten die je in het begin van het spel hebt gekregen. Dit is ook een tactiek die je kan toepassen.

Een van de sterke punten van Maps of Misterra is het evenwicht tussen persoonlijke doelstellingen en de noodzaak van een correcte cartografie. Spelers worden uitgedaagd om de ideale balans te vinden tussen het najagen van individuele doelen en het bijdragen aan een nauwkeurige kaart van het eiland om maximale punten te verdienen.

Kortom, Maps of Misterra is een meeslepend spel dat strategisch denken, interactie tussen spelers en het vinden van een balans tussen individuele doelen en collectieve cartografie combineert. Het belooft een intrigerende reis naar het onbekende, waarbij elke beurt nieuwe uitdagingen en mogelijkheden met zich meebrengt.

Dit spel is geschonken door Sit Down en is vanaf januari te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 1 - 4
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 45 - 60 minuten

 

Reacties

Populaire posts