Shake that city

Je mag je eigen stadsblok bouwen met behulp van de gebouwentegels om de bloeiende stad te laten groeien. Het beste ontwerp wint. Je speelt 15 rondes en je kan punten verdienen door combinaties van tegels en bonustegels. Iedere speler kiest een kleur.



Alle spelers spelen aan dezelfde kant van hun spelbord en iedereen krijgt 7 bonustegels. De hoeksteen wordt door elke speler in zijn noordwestelijke hoek van zijn/haar spelbord gelegd, en iedereen houdt de windrichting van op tafel aan. De ene heeft zijn tegels dus onderaan liggen en de andere speler bovenaan. De eerste speler legt willekeurig zijn bonustegels (3 aan de noordkant en 3 aan de westkant) en de andere spelers leggen hun tegels op dezelfde manier. De eerste speler schudt de kubussen (actieve speler), iedereen kiest een gebouwenkleur en gaat de gebouwentegels plaatsen op de plaats van hun gekozen kleur. Als iedereen alles geplaatst heeft, is de ronde voorbij. Om een gebouwenkleur te kiezen, mag de actieve speler eerst een kleur kiezen, daarna mogen de andere spelers een kleur kiezen die verschillend is van de actieve speler, maar deze mag wel dezelfde zijn als de andere spelers. Elke kubuskleur komt overeen met een bepaald soort gebouw. Grijs zijn de wegen, groen zijn de parken, zwart zijn de fabrieken, blauw zijn de winkels en rood zijn de huizen. Als je een kleur kiest, dan neem je het aantal tegels dat gelijk is aan het aantal blokjes. Om de gebouwentegels te plaatsen moet je je aan een aantal regels houden. Elke tegel moet op een lege plaats komen op je spelbord, je moet je gebouwenpatroon precies hetzelfde leggen als het kubuspatroon. Je moet alle gebouwentegels plaatsen van dezelfde kleur, als je dit niet kan, dan moet je een andere kleur kiezen. Als geen enkele kleurenpatroon past op je bord, dan leg je die beurt geen tegels. Eenmaal tegels geplaatst, kun je ze niet meer verplaatsen, verwijderen of bedekken met andere tegels. Vanaf ronde 13 kunnen alle spelers elke kleur kiezen, wat de actieve speler ook kiest.



Na 15 rondes ga je de punten tellen, deze zijn terug te vinden in de handleiding, maar er zijn enkele algemene dingen waar je rekening mee kan houden. Wegen moeten buiten de stad worden aangesloten op een betonnen rand van het spelersbord. Parken maken buurten mooier in de buurt van huizen of aan de landlocked kant naast fabrieken en aan de strandkant langs het strand. Fabrieken scoren beter langs fabrieken en moeten wegen hebben om hun activiteiten te kunnen uitvoeren. Winkels doen het beter op gecentraliseerde locaties (grijze en bruine zones), maar moeten connectie hebben met wegen om alles in te voeren van buiten de stad. Huizen doen het goed op zichzelf, maar scoren niet extra voor drukke buurten. Als huizen loodrecht grenzen aan fabrieken daalt hun waarden.



Er zijn verschillende varianten om te spelen, een familie, een bouw en een solo variant. Zo kan je het spel leuker maken naargelang met welke spelers je speelt.

Dit spel werd geschonken door AEG en kan vanaf februari gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 1 – 4
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 20 – 40 minuten

Reacties

Populaire posts