Magna Roma

 


In Magna Roma moet je tegelgewijs een nieuwe stad op de kaart zetten die op alle gebieden de hoofdstad Rome doet verbleken. Bouw optimaal georganiseerde wijken, zorg dat er majestueuze monumenten opgericht worden, voorzie de veeleisende patriciƫrs van unieke luxegoederen en vergeet ook niet je militaire macht te etaleren door je legioenen naar onbezette provincies te sturen. Als je dan nog de gunst van de goden weet te verzekeren, houdt bijna niets je nog tegen om de meest prestigieuze gouverneur te worden en het spel te winnen.

Voorzie per speler voldoende ruimte om een rooster van 5 bij 5 tegels op te bouwen. Je starttegel moet daarin aanwezig zijn maar je bepaalt zelf hoe je stad evolueert, zolang ze uiteindelijk maar binnen het rooster valt. Elke speler heeft daarnaast nog een stadsbord waarop hij zijn vooruitgang bijhoudt (een spoor per wijktype / tegelkleur).. Onderweg kan je bepaalde bonussen scoren als je een zeker punt passeert. Soms is de bonus gekoppeld aan meerdere sporen, zodat je pas kan incasseren als beide sporen zover zijn.


 Er zijn ook nog een aantal gezamenlijke borden waar specifieke statistieken worden genoteerd: het marktbord (beschikbare luxegoederen + handelsopties), het pantheonbord (gunst van de goden + gunsttokens) het militaire bord (je legioenen + veroverbare gebieden). Bij elk van deze borden krijg je op het einde ook punten naargelang je positie.

Het belangrijkste bord is waarschijnlijk het tegelbord. Hier vinden we 8 of 10 locaties (volgens spelersaantal) waar bouwbare tegels liggen in een cirkel, rond een trekstapel. Hieronder liggen ook 3 beschikbare monumenten om te bouwen.

Nadat iedereen zijn starttegel voor zich heeft gelegd, kan het spel beginnen. Een spelbeurt bestaat uit een verplichte actie (bouwen) en een aantal optionele acties daarna. Je bouwt altijd een tegel die je op voorhand gereserveerd hebt. Die pas je aan aan een tegel die al voor je ligt. Afhankelijk van de connecties die je maakt, zal je bepaalde voordelen genieten. Deze zijn duidelijk uitgelegd op je hulpkaartje (bvb verdien 1 munt, ga 1 plaats verder op een bepaald spoor etc). Als beide tegels dezelfde kleur hebben, ontvang je zelfs dubbel.


 Als optionele actie kan je kiezen uit volgende mogelijkheden:

Een monument bouwen: dit doe je op een 2x2 stadsdeel, als je het kan betalen. Let op: je moet voldoende inwoners hebben om de monumenten te 'activeren' wil je de gekoppelde bonus scoren op het einde. Dit kunnen directe punten zijn, maar meestal hangt er een voorwaarde aan vast. Gelukkig mag je je inwoners altijd vrij herverdelen.

Een provincie veroveren: gebruik je legioenen om een vrij gebied in een provincie te bezetten..Dit kan niet meer afgepakt worden en levert op het einde punten op (afhankelijk van de provincie) voor een bepaalde combinatie van elementen in je stad.

Zegen een stadsdeel: leg een gunsttoken op een tegel.Je mag nu nogmaals de voordelen van de connecties opstrijken. Max 1 token per tegel, maar onthou dat ongebruikte tokens ook punten opleveren.

Als je klaar bent met je acties, schuif je je pion 1 of 2 vakjes door op de tegelcirkel in een richting naar keuze (je springt hierbij over andere spelers). Dit wordt dan de tegel die je in je volgende beurt gaat bouwen.


 Het spel eindigt wanneer iedereen zijn rooster vol heeft (dus normaal na 24 beurten). Daarna worden alle locaties gevalideerd, en de variabele punten berekend. Wie dan de meeste punten heeft is de winnaar. Indien nodig zijn er tie-breakers voorzien.

Magna Roma is een degelijke citybuilder met wat extra's. Er zijn verschillende manieren voorzien om punten te verzamelen, en die zijn mooi verwerkt in het Romeinse thema. Maar of je nu moet spreiden of specialiseren, is nog niet echt duidelijk. Qua balans denk ik dus dat het goed zit. De presentatie is ok, maar zonder echt wauw-gevoel. Daarvoor moet je bij de deluxe kickstarterversie zijn, daar zitten naar verluidt miniaturen bij van de monumenten. Ik heb me wel rot gezocht naar de 4 starttegels, maar die bleken bij nader inzien herkenbaar aan het ontbreken van een wijkicoon. Misschien dat dubbelzijdige bedrukking dat iets makkelijker had gemaakt. Enfin, door het vlotte spelverloop hoef je niet echt een veelspeler te zijn om van dit spel te genieten. Ave Caesar, zij die gaan bouwen groeten u!



Dit spel werd geschonken door Archona Games en is vanaf januari te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: 1 - 4
Speelduur: 30 - 90 min
Leeftijd: vanaf 13 jaar


Reacties

Populaire posts