Pirate Tales

In het spel Pirate Tales gaat elke speler varen over de woeste zeeën op zoek naar schatten. Bij het doornemen van de handleiding valt de pittige taal en de humoristische benadering me onmiddellijk op, en ik word al snel meegenomen in de piraten wereld.

In het begin van het spel krijgt iedere speler een schip die je op startpositie op de speelmat plaats, 5 witte dobbelstelen, 2 avonturenkaarten, 1 geluksmunt in zijn spelerskleur en 3 geldstukken.  Het doel van het spel is om je schip zo snel mogelijk te navigeren naar de laatste positie op de speelmat.  Om je schip te mogen verplaatsen moet je kaarten omdraaien en voldoen aan de vereisten van de kaart.  Het spel eindigt van zodra een speler de laatste positie op de speelmat bereikt met zijn schip. Tijdens het spel zal je je reis goed moeten plannen en uitdagingen aangaan zodoende dat je schatten kan verzamelen.

Je start de ronde met het neerleggen van avonturenkaarten die je van de stapel trekt en op het avonturenspoor (de speelmat) legt. Belangrijk: de laatste kaart moet altijd een schatkaart zijn. De medespelers gaan vervolgens wedden of ze al dan niet in je avontuur geloven.  Ze gaan dus wedden of je het avontuur succesvol zal afleggen of dat je zal falen.

Als iedereen een weddenschap geplaatst heeft, kan jij starten met het spel, je zal elke avonturenkaart van links naar recht op weg naar de schatkaart moeten afhandelen. Dit doe je door te dobbelen. Dobbel alle dobbelstenen in je voorraad. Dobbelstenen met minstens één schedel gelden als succes. Je kan als extra de avonturenkaarten uit je hand gebruiken om schedels toe te voegen aan dobbelsteenworp of om andere onmiddellijke effecten te activeren.

Als het lukt om aan  alle avonturenkaarten op de speelmat  te voldoen, dan mag je de schateilandkaart omdraaien en ontvang je beloningen. Vervolgens beweeg je schip op het zeespoor, en verdien  je dubloenen op specifieke velden. Als het niet lukt neem je een kapseis kaart en handel het beschreven effect af. Je schip zal je helaas niet mogen verplaatsen. Op basis van je uitkomst wordt er vervolgens gekeken naar de weddenschappen van de medespelers. Afhankelijk van hun weddenschap verdienen ze al dan niet aan jouw spelbeurt. Als een speler het laatste punt op het zeespoor bereikt, eindigt het spel.

Om de winnaar te bepalen worden de waardes van de verzamelde schatten (edelstenen en dubloenen) geteld. De variëteit aan gevaren, zoals reusachtige kraken en verleidelijke zeemeerminnen, voegt een extra laag spanning toe. Het wedden op het succes of falen van medespelers geeft een leuke interactieve dimensie aan het spel. Het spelmechanisme is goed uitgebalanceerd en biedt voldoende ruimte voor tactische beslissingen. De geluksfactor in het spel is merkbaar, vooral tijdens het dobbelen. Terwijl sommige spelers wellicht houden van deze onvoorspelbaarheid, kan het anderen frustreren. Geluk speelt een rol in het bepalen van het succes van avonturen en weddenschappen, wat de uitkomst soms onvoorspelbaar maakt.

De illustraties en het ontwerp van Pirate Tales dragen bij aan de piratensfeer. De kaarten zijn gedetailleerd en kleurrijk, wat de immersie versterkt. De symbolen zijn duidelijk en gemakkelijk te begrijpen, wat de toegankelijkheid van het spel bevordert. Pirate Tales is een avontuurlijk bordspel dat piraten fans zal aanspreken. De levendige inleiding, spelmechanismen en interactieve elementen maken het tot een plezierige ervaring. Dus, bind je houten been vast en bereid je voor op een enerverende reis vol dubloenen en piratenpret! Ben jij de ultieme kapitein die gevaren kan trotseren en zijn eigen kansen goed kan inschatten?  

Dit spel werd geschonken door Skellig Games en is vanaf februari te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2 - 4
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 45 - 60 minuten

Reacties

Populaire posts