Summsalabim

Dit spel ondersteunt het werk van duurzaam spelcollectief 'Gaiagames' en de ontwikkeling van andere geweldige milieuspellen. Bij de bijen leven de koninginnen, werksters en in de late zomer ook mannelijke hommels samen in een nest. Alleen de in de herfst bevruchte jonge koninginnen overwinteren. Zij stichten in het voorjaar van het volgende jaar een nieuw hommelvolk. Hommels vliegen rond en verzamelen bloemstuifmeel en nectar van de verschillende plantensoorten. Daarom is het belangrijk dat we zorgen dat er veel bloemen zijn. Hommels communiceren door middel van chemische boodschappen, feromonen. Ook zoemen speelt een rol bij de communicatie. Zo helpen ze elkaar naar de juiste bloemen en wijzen ze elkaar de weg. Het is een coöperatief spel, je gaat dus samenspelen en niet tegen elkaar. Kruip in de rol van een hommel en verzamel nectar en stuifmeel voor het nest en het nageslacht. Dit doe je door samen te zoemen en de verzamelhommel naar de juiste bloem te leiden.


Om te beginnen plaats je alle grote bloemen in het midden van de tafel. Hoe groter de afstand tussen de bloemen, hoe gemakkelijker het spel wordt. Plaats alle kleine fiches met de hommelzijde naar boven rondom de bloemenweide op tafel. Maak het hommelnest klaar (dit is het onderste van de doos). Degene die als laatste een hommel gezien heeft mag beginnen en is de eerste verzamelhommel. Alle andere zijn zoemers.


De startspeler neemt 1 van de 2 houten hommels, draait zich om of sluit de ogen. 1 van de zoemers draait een hommel om, alle zoemers bekijken de bloem en leggen de hommel naast het hommelnest. Het is nu de bedoeling dat de zoemers door middel van zoemen de verzamelhommel naar de juiste bloem brengen (er mag niet gepraat of aangewezen worden). De verzamelhommel mag terug kijken en kan starten, leg de houten hommel op je uitgestrekte wijsvinger (of op 2 vingers). Nu vliegt de verzamelhommel over de weide, als ze denkt boven de juiste bloem te zijn door het zoemen van de zoemers, dan begint de verzamelhommel te landen. Als de hommel juist geland is, raakt het dus de juiste bloem en geen andere, dan hebben jullie nectar verzameld. Plaats de hommeltegel met de hommel vanboven op een leeg veld in het hommelnest. Als de hommel op zijn rug geland is of de verkeerde bloem aanraakt, dan verzamel je geen nectar. Plaats de hommeltegel met de bloemzijde vanboven op een leeg veld in het hommelnest. De volgende speler is nu de verzamelhommel. Het spel eindigt na 10 ronden. Liggen er meer hommels dan bloemen in het hommelnest, dan is het spel gewonnen.


Met Pesticido heb je nog een grotere uitdaging. Je moet dan ook het deksel klaarzetten en de dobbelsteen klaar houden. De regels blijven hetzelfde, maar nu wordt er altijd eerst met de dobbelsteen gegooid door de verzamelhommel om te kijken welke giftige spreuken Pesticido voor jullie in petto heeft. Dit zorgt voor een storing en maakt het moeilijker om nectar te verzamelen. Lukt het nu nog steeds om meer hommels dan bloemen te verzamelen in het nest? BIJ-zonder veel plezier met dit spel.


Dit spel werd geschonken door Gaia – games en kan vanaf februari gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: 2 – 5+ spelers
Leeftijd: vanaf 5 jaar
Spelduur: 15 minuten




Reacties

Populaire posts