Pandoria merchants

Bij Pandoria Merchants probeer je landen te veroveren en nieuwe gebieden voor je ras te vestigen nadat de Goblins je oude land hebben overgenomen. Het probleem is dat je niet alleen bent op Pandoria, omdat alle andere rassen ook zijn gevlucht, en dus race je naar de plekken om het land op de beste manier van jou te maken.

Iedere speler heeft een eigen speelblad of vel, en er is 1 vel of map in het midden van de tafel waarop iedereen zal tekenen. Voor pennen zal je zelf moeten zorgen.

Kort overzicht van een spelronde:

  1. Je gooit 2 dobbelstenen, tekent tot 2 grondstoffen en 1 werker naast elkaar op de kaart in het midden.
  2. Je mag gebouwen bouwen of spreuken uitvoeren op je eigen bord.
  3. Scoor indien mogelijk voor landschappen om grondstoffen bij te winnen.
  4. Koop kaarten voor meer spreuken en gebouwen.

Het klinkt eenvoudig op het eerste gezicht, maar wanneer je je eerste hulpbronnen en je werker tekent, weet je niet waar dit je naartoe brengt tot dat, wanneer je een groot gebied hebt of kleine verschillende gebieden, kunt omsluiten en met slechts één beurt veel dingen kunt scoren. Het geeft gewoon een goed gevoel om dit te kunnen doen.

Er zijn ook 2 racecompetities voor punten: de Monumenten en Relieken. Als één speler er een bouwt, is het weg voor alle andere spelers! En alsof dat niet genoeg is, heb je ook de kaarten om de kansen te keren of grote plannen gemakkelijker uit te voeren. Die mechaniek leuk en je moet meer spelen om uit te zoeken wat de beste strategie is.

Het spel is gemiddeld lang. Ik denk dat het niet sneller kan omdat het bord elke keer verandert en je beslissingen moet nemen. En ik ben niet zeker of ik het met 4 mensen zou spelen. Extra: Er is een gestroomlijnde familieversie en een solo-versie.

Enkele minpuntjes waren dat je langer zit te wachten met meerdere spelers, en dat het overzicht op de gemeenschappelijk kaart een beetje moeilijk is als er vele symbolen opstaan. Een pluspunt is dan weer dat er directe interactie tussen de spelers is, en via de kaarten krijg je voldoende verschillende mogelijkheden/strategieën.  Over het algemeen heeft dit spel voldoende diepgaande strategie.


Dit spel werd met korting gekocht bij Iron Games en is vanaf januari te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 1 - 4
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 30 - 90 minuten

Reacties

Populaire posts