BomBarDumMet de blokken spelen voor gevorderden, dat is precies wat de spelers in het vrolijke getekende Bom Bar Dum als opdracht krijgen. Elke speler start met een torenbasis van twee aangesloten kaarten. De torenbasissen van alle spelers grenzen aan elkaar, waardoor de startopstelling afhangt van het aantal spelers (drie spelers vormen een driehoek, vier een vierkant, enz). Doel van het spel is als eerste een toren van vier verdiepingen te bouwen, die tegen een stootje kan: hij dient een volledige ronde te overleven ! 

Bom Bar Dum bestaat uit 'standaard blokkenkaarten', 'gevorderden blokken kaarten' en 'superblokkenkaarten'. Alle kaarten van de sets waarmee gespeeld zal worden, worden door elkaar geschud, waarna elke speler er drie op hand krijgt. De overige kaarten vormen de trekstapel. Elke spelbeurt moeten de spelers een blokkenkaart toevoegen aan hun toren. Daarna gooien ze, optioneel, zoveel handkaarten ze willen weg, waarna ze hun hand opnieuw aanvullen tot drie kaarten. 


Qua bouwstenen zijn er veel mogelijkheden: standaard blokken, snelbouwblokken (waar je binnen dezelfde beurt meteen een blok bovenop mag zetten) én de blokken met extra uitrusting voor het verdedigen van je eigen toren (afweerschilden). Geen verdediging zonder aanval, waarvoor er 'kanonblokken' beschikbaar zijn. Deze kanonnen vuren meteen hun munitie af bij het 'bouwen' van de kaart, en activeren ook eventuele eerder gebouwde kanonnen. De kogels vliegen loodrecht in op de naastliggende toren, en raken dus de overeenkomstige verdieping. 


Of de schade permanent is (en of een verdieping deels instort) hangt af van hoe stevig deze gebouwd is. Elke bouwkaart heeft namelijk een 'verdedigingswaarde' die aangeeft hoe vaak ze kan geraakt worden zonder vernield te worden. De waarde van een verdieping is de som van de waarde van de twee bouwkaarten waarmee ze opgebouwd is. Een kogel blijft doorvliegen tot hij iets raakt: is de eerste toren op zijn route niet hoog genoeg, dan vliegt hij door naar de volgende toren. Stort een verdieping in, dan zakken de eventuele bovenliggende verdiepingen in hun geheel naar beneden. 

Het voorgaand beschreven basisspel kan uitgebreid worden met 'superblokken' die extra krachtig zijn; zo zijn er 'megakanonnen' (twee kanonkogels per keer), telescopische kanonnen (waarmee je kan kiezen welke verdieping je raakt) en zelfs 'trikanonnen' (die drie kogels tegelijk afvuren). Gelukkig zijn ook de verdedigingskaarten geüpgraded: megaschilden om de verdedigingswaarde te verhogen, geveerde schilden die kogels terugkaatsen of tunnels waardoor de kogels zonder schade door passeren... 

 Alsof dat nog niet genoeg mogelijkheden zijn, spelen ook de steenhouwerssymbolen hun rol. Deze mysterieuze tekens die in de stenen gekrast zijn, kunnen onder andere schade deels helen, extra kanonnen activeren,... 

Kies verstandig met welke blokken je aan de slag gaat, behoud een evenwicht tussen aanval en verdediging, bereik als eerste een vierde verdieping, hou je bouwsel één volledige ronde in stand en win een rondje Bom Bar Dum ! 

Dit spel werd geschonken door Falomir Juegos en kan vanaf november gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 2 - 6
Leeftijd: vanaf 6 jaar
Spelduur: 15 - 25 minuten

Reacties

Populaire posts