Twinkle

Twinkle twinkle little star ... is een bekend Engelstalig slaapliedje, maar om deze Twinkle te winnen zal je toch klaarwakker moeten zijn. Volgens de mensen van V-cube was dit spel volledig uitverkocht op de beurs in Essen. We zijn benieuwd.


De spelers bouwen een eigen sterrenstelsel aan de hand van 7 witte staafjes en dobbelstenen in die 6 verschillende kleuren en 5 verschillende vormen komen. Een spel bestaat uit exact 7 rondes, waar de spelers beurtelings hun wit staafje en een dobbelsteen aan het startbord aan puzzelen. Maar eerst worden er kaarten gekozen en open gelegd die gaan bepalen hoe de spelers punten gaan scoren.

De 6 D8 dobbelstenen worden geworpen en komen in het midden van het spelbord te liggen. Dit zijn de start sterren. De D4, D6, D10 en D12 dobbelstenen komen aan de kant te liggen. De actieve speler heeft nu de keuze uit de volgende acties :

* Neem een D8 dobbelsteen van het spelbord zonder de waarde aan te passen.
* Neem 3 willekeurige dobbelstenen van eender welke kleur of vorm, en daar mag zelfs de D8 start dobbelsteen bijzitten, en dobbel deze. Kies 1 dobbelsteen om aan te bouwen, de rest gaat terug naar de voorraad of in het geval van de D8 dobbelsteen naar het spelbord.

De gekozen dobbelsteen mag je aan je eigen sterrenstelsel aanbouwen. Deze zal uit 1 of beiden sterren vertrekken van jou kleur op het spelbord. Er is ook de mogelijkheid om met 2 verbindingen te vertrekken met een ster, een soort van splitsing dus. Bij het plaatsen van de dobbelstenen moet je wel rekening houden met de belangrijkste regel : de sterren moeten in dalende waarde aan gepuzzeld worden.

Als een nieuwe geplaatste ster meer zijdes heeft dan de voorgaande ster, score je onmiddellijk 2 punten. In alle andere gevallen score je punten op het einde van het spel. Een voorbeeld daarvan zijn de gele dobbelstenen. Heb je 1 gele dobbelsteen in je sterrenstelsel, heb je 1 punt, heb je er 2 scoor je 3 punten maar bij 3 gele dobbelstenen krijg je al 6 punten. De blauwe dobbelstenen zijn elk maar 1 punt waard, maar als je 2 blauwe sterren laat afsplitsen van 1 andere ster, krijg je daar 4 punten voor. Voor de zwarte sterren scoor je punten gebaseerd op de som van elke start ster, de rode sterren geven je punten voor hoeveel even of oneven niet rode sterren in dezelfde ketting zitten.

Om het spel nog interessanter te maken kan je gebruik maken van de missie kaarten die de spelers belonen met de laagste totale som aan dobbelstenen op het einde van het spel, of voor de minste soorten van gebruikte dobbelstenen, enz. En het is aan jullie om te beslissen of je 1 of meerdere missiekaarten tegelijkertijd in het spel wilt hebben. Voor de eenzaten is gedacht aan een solo-variant.

Dit spel is geschonken door V-games en is vanaf december te spelen bij Het Geel Pionneke.
Twinkle is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 1-4
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 15 minuten


Reacties

Populaire posts