Mindbug


Mindbug komt in een klein doosje met daarin slechts 48 kaarten en zal al snel over het hoofd worden gezien. Maar bij velen zal het hart sneller gaan kloppen als ze zien dat Richard Garfield één van de ontwerpers van dit spel is.  Richard Garfield is bekend van spellen als RoboRally, King of Tokyo maar vooral van zijn eerste spel. Dat is namelijk Magic: The Gathering. Een spel dat in 1993 werd gepubliceerd, en tot op de dag van vandaag ongekend populair is bij velen.

Van de 52 kaarten in het doosje, zijn er vier zogenaamde Mindbug kaarten. Iedere speler krijgt twee van deze kaarten. De overige kaarten tonen de meest vreemde wezens. Deze kaarten worden geschud, en aan elke speler worden er 10 gedeeld. Vervolgens legt elke speler drie kaarten gesloten voor zich. Deze drie kaarten stellen de levenspunten van de spelers voor, en kunnen nergens anders voor worden gebruikt. De overige kaarten worden aan de kant gelegd, en worden gedurende het spel niet gebruikt. 

De spelers schudden elk hun 10 kaarten, en nemen er daarvan 5 op hand. De overige 5 kaarten vormen een trekstapel. De twee Mindbug kaarten worden open voor de spelers op tafel gelegd, en daarnaast dient er ruimte gehouden te worden voor de kaarten die de spelers tijdens hun beurt spelen.

Gedurende het spel, heeft een speler tijdens de beurt de keuze uit twee opties. Een handkaart spelen, of de tegenstander aanvallen. Aangezien er aan het begin van het spel nog geen wezens open op tafel liggen voor de spelers, zal de eerste beurt bestaan uit het spelen van een kaart. Om een kaart te spelen hoeft een speler niets te betalen. Alle kaarten zijn gratis. Is een kaart eenmaal gespeeld, dan is deze meteen actief. 

Degene die denkt dat het niet uitmaakt welke kaart er wordt gespeeld, zal enigszins bedrogen uitkomen. Want de tegenstander heeft de beschikking over twee Mindbug kaarten. Als de tegenstander besluit om een Mindbug kaart te spelen op het moment dat er een kaart wordt gespeeld, dan krijgt deze de controle over de zojuist gespeelde kaart, en komt de kaart in de rij met wezens van de tegenstander te liggen. Het is dus een zaak om te proberen je tegenstander zodanig te manipuleren dat deze zijn Mindbug kaart besluit te gebruiken op een kaart waarvan je denkt dat je die wel kunt missen, en je zodoende kaarten overhoudt die in jouw tactiek beter van pas zullen komen. Indien een Mindbug kaart wordt gespeeld, wordt deze omgedraaid om aan te geven dat deze is gebruikt. Als er een kaart op een andere manier in het spel komt, bijvoorbeeld door het effect van een bepaalde kaart, dan kan de tegenstander deze kaart niet opeisen door het spelen van een Mindbug kaart. Na het spelen van een kaart, wordt de hand weer aangevuld tot 5 kaarten.

De andere optie die een speler is, is het aanvallen van de tegenstander. Hiervoor kiest de actieve speler een kaart uit die in het speelveld van de speler ligt. De tegenstander kiest één van de kaarten uit zijn speelveld uit waarmee hij de aanval gaat verdedigen of hij kiest ervoor om niet te verdedigen. Als hij ervoor kiest om niet te verdedigen, verliest hij onmiddellijk een levenspunt. Als hij ervoor kiest om te verdedigen, dan verliest de kaart met de laagste waarde. Tenzij..... En daar zit hem nu precies de crux, de kaart sterker is door een speciale eigenschap die de kaart heeft. Zo zal een wezen dat giftig is, altijd winnen en zal een stiekem wezen enkel verslagen kunnen worden door een ander stiekem wezen dat sterker is. De kaart die verliest gaat naar de aflegstapel van de desbetreffende speler. 

Ook al heeft een speler slechts 10 kaarten tot zijn beschikking, Mindbug is een enorm tactisch spel. Alle kaarten zijn ongeveer even sterk en de speler die in staat is om het beste te anticiperen op de tactiek van de tegenstander zal uiteindelijk winnen. Mede doordat er slechts 20 wezens gebruikt worden gedurende het spel en er 48 wezens beschikbaar zijn, biedt het spel een zeer grote herspeelbaarheid. Tel daarbij op dat het er grafisch ook nog eens allemaal zeer fraai uitziet, en men zal begrijpen dat in dit doosje een topper schuilt. Het is dan ook wachten tot het moment dat er (jaarlijks???) een nieuw doosje met nieuwe wezens en nieuwe speciale eigenschappen verschijnt om het allemaal nóg aantrekkelijker te maken.

 
Aantal spelers:2
Leeftijd: vanaf 8 jaar 
Speelduur: 15-25 minuten

Mindbug is geschonken door Mindbug en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke



Reacties

Populaire posts