Tiny epic pirates

Proficiat aan de makers van dit spel. Zelden zoveel spelmateriaal in zo een klein doosje gezien. Een doosje van amper 17 op 11 cm dat zich ontpopt tot een volwaardig bordspel is toch wel bijzonder.


De spelers zijn piraten die trachten om 3 schatkisten te gaan begraven op verschillende eilanden. Misschien niet al te dom als je de huidige goudprijzen bekijkt.

Het spelbord bestaat uit een raster van 4 op 4 kaarten. Elke speler krijgt een overzicht kaart om zijn goud en schatten op te bewaren, en een kaart met daarop een rondel dat uit 6 taartstukken bestaat. 5 daarvan zijn losse componenten die geschud worden en dan random geplaatst op de rondel. Dit stellen je 6 mogelijke acties voor, en zal dus voor elke spelers anders zijn. Je kapitein komt op het anker te staan. Ben je aan de beurt, beweeg je de kapitein volgens de richting van de klok op de rondel. Zo bepaal je zelf welke acties je gaat uitvoeren. Het doel : verzamel 12 of 13 goudstukken zodat je schatkist vol is, en begraaf die schatkist op een eiland waar er nog geen ligt. Herhaal dit 3 keer en ben je de eerste die daarin slaagt, ben je de winnaar.

De mogelijke acties zijn : plunderen, ruilen, bemanning inhuren, aanvallen of verkennen.
Bij het plunderen moet je schip - elke speler heeft 1 schip dat vertrekt vanuit een veilige haven - bewegen naar een kaart met een plunder symbool. Je mag je schip enkel zo ver bewegen als je bewegingspunten hebt. Afhankelijk van de kaart waar je terecht komt, mag je dan 1 of 2 grondstoffen uit een stoffen zak trekken. Die plaats je in je schip, waar plaats voor 3 blokjes is.

Bij de actie ruilen, vaar je naar een kaart met een ruilsymbool van een bepaalde grondstof, en daar mag je die grondstof verkopen voor geld. Eenmaal een grondstof verkocht, komt deze op de markt terug onderaan te liggen en is deze maar 1 goud waard. De duurste grondstof levert je 4 goud op.
De actie bemanning inhuren is eenvoudig : kies 1 van de 3 open bemanningskaarten en leg deze naast je rondel. Je mag zo tot 4 bemanningsleden inhuren. Zij leveren je bonusacties of voordelen op.

Kies je voor de actie aanvallen, zal je gaan vechten met de andere spelers, of met de handelsschepen die constant van de ene hoek van het spelbord naar de andere varen. Vechten doe je met dobbelstenen, en enkel die resultaten die op de kaart van je kapitein staan afgebeeld zijn rake schoten. Heb je extra bemanning, heb je meer kans op rake schoten. De aanvaller wint als hij sterker is dan de verdediging bij de tegenpartij. In het geval dat de tegenstander werd aangevallen, wint de speler daarmee prestige, waarmee hij geld krijgt, meer vechtkracht of verder mee kan navigeren. Bij verlies mag de winnende partij een kanon nemen die hij later kan gebruiken moest hij zelf bij een aanval een aanvalskracht te kort komen. Bij winst tegen een handelsschip, krijg je niet alleen geld maar ook de goederen die dat schip aan het vervoeren was.

Tot slot is er nog de actie verkennen. Op elke kaart ligt er een verrekijker fiche, die je bij het verkennen mag omdraaien. Daarop staan voordelen zoals goud en of een voordeel bij slecht weer. Op bepaalde kaarten staat namelijk een storm afgebeeld. Vaar je hierdoor of eindig je hierop met je boot, zal je nadelen ondervinden.

De spelers starten met 3 mannetjes onderaan de rondel. Voor het mannetje links krijg je een extra bewegingspunt, het middelste mannetje geeft je een extra kanon en het mannetje rechts geeft je een goudstuk als je de rondel bent rond gegaan. Kies je ervoor om acties op je rondel over te slaan met je kapitein, moet je daar een mannetje opleggen. Nadeel is dan dat je die extra vaardigheid niet meer hebt. Eenmaal je met je kapitein over of op een mannetje komt, mag je dat terug naar keuze plaatsen onderaan. Zo kan je ervoor zorgen, als je zin hebt, om alle 3 de mannetjes bij je kanon te leggen zodat je zeer sterk bent bij gevechten.


Passeert je kapitein de rode lijn op de rondel, dat varen de 2 handelsschepen 1 vakje verder naar de overkant van het bord. Maar het wit schip - beschouw het als een soort van sheriff - komt dan een bepaald aantal stappen dichter naar jou schip, afhankelijk van het aantal schatten je nog moet begraven. Komt het witte schip bij jou op de kaart staan, verlies je altijd. Al je mannetjes onderaan de rondel komen helemaal rechts te liggen. Die blijven daar liggen totdat je met je schip in een veilige haven gaat aandokken om ze terug te plaatsen. Een vervelend iets dat je zeker wil vermijden! 

Eenmaal je 12 of 13 goudstukken hebt, tracht je zo snel mogelijk een schatkist te begraven. Dat kan je met de verkenningsactie doen. 

Tiny epic pirates is best een uitgebreid spel, dat je op het eerste zicht niet zou verwachten. Het mechanisme van het rondel is uniek, aangezien deze elk spel en voor elke spelers weer anders is. Acties die je uitvoert kunnen dan weer andere acties triggeren, waardoor je een soort van domino effect krijgt aan acties. En de miniatuur schepen maken het spel dan weer visueel aantrekkelijk.

Dit spel is geschonken door Gamelyn Games en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.
Tiny epic pirates is te koop bij spelmagazijn met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 1-4
Leeftijd : vanaf 14 jaar
Speelduur : 30 - 60 minuten 

Reacties

Populaire posts