Gutenberg

Dit spel trok zeker en vast de aandacht van vele bezoekers op de spellenbeurs in Essen, en terecht. Het ziet er niet alleen prachtig uit, het is ook een leuk spel met enkele nieuwe elementen.

De spelers bevinden zich in de 15e eeuw en zijn pioniers in de boekdrukkunst. Door het uitvoeren van bestellingen zullen ze hun rijkdom en faam opbouwen. Door het verbeteren van hun drukkerij en door het verkrijgen van de steun van belangrijke personen, kunnen de spelers hun productie capaciteit verhogen. Wie na 6 rondes de meeste punten heeft, is de winnaar en beste drukker.

Elke speler krijgt een aantal zwarte blokjes, afhankelijk of deze de startspeler is, of van zijn positie ten opzichte van de startspeler. Achter een schermpje zet elke speler in het geheim de zwarte blokjes in op de verschillende mogelijke acties die ter beschikking zijn. Hoe meer blokjes je inzet op een bepaalde actie, hoe meer kans dat je daar de meerderheid hebt en als eerste de bijbehorende actie mag uitvoeren.


De eerste actie die je kan uitvoeren is het nemen van orders. Die bestaan uit 2 kaartjes : de eigenlijke opdracht en een extraatje. Voor de eigenlijke opdracht zal je letters nodig hebben, voor de extra's heb je meestal verf nodig of moet je op een bepaald niveau zijn geraakt op verschillende sporen. Op die kaarten staan onderaan afgebeeld hoeveel geld, punten of andere zaken je krijgt als je het order klaar hebt.

De tweede actie is verf nemen. De eerste verf kost je niets, de volgende 1 goud, de laatste 2 goud. Indien gewenst kan je de hele batch kopen aan 3 goud.

De derde actie bestaat uit het kiezen van een kaart waarmee je op 1 of meerdere van de 4 verschillende sporen kunt stijgen. Eindig je op de laatste 3 plaatsen van dat spoor, krijg je op het einde van het spel punten. Stijgen op het spoor zal noodzakelijk zijn om bepaalde orders te kunnen volbrengen.
Met de 4e actie kan je tandwielen van het bord nemen om op je eigen spelbord aan te puzzelen. Je kan tot 3 tandwielen op je bord plaatsen. In het begin van een ronde draaien alle spelers het bovenste tandwiel 1 maal met de richting van de klok mee. Daarmee zou het kunnen dat er extra acties beschikbaar komen. De acties die afgeprint staan op het tandwiel moeten dan wel in de witte zone staan. Deze acties kan je éénmaal per ronde gebruiken, en leveren je extra punten of andere voordelen op.

De laatste actie waar je in het geheim blokjes kunt voor inzetten is het nemen van een Patronage kaart. Om zulke kaart te nemen, moet je wel voldoen aan bepaalde voorwaarden. Staat er verf afgebeeld op een patronage kaart, zal je die telkens moeten afgeven om de kaart te kunnen nemen. Dat is trouwens ook het geval als je een order volbrengt : de letters kan je houden, verf moet je terug in de voorraad leggen.

Er zijn 2 zaken die je gedurende heel de ronde vrij kunt uitvoeren. Dat is het aankopen van letters. Daarvoor zal je goud moeten betalen. En hoe meer letters je bezit, des te duurder een volgende letter zal zijn. Het vervullen van een order kan je ook eender wanneer uitvoeren.


Gutenberg is een spel waar je de tijd moet voor nemen. Er komt redelijk wat planning bij kijken om zo optimaal mogelijk te produceren. Dit spel kan ik dan ook aanraden voor de veelspelers of gevorderde familiespelers.
 

Dit spel is geschonken door Granna en is vanaf december te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 1 - 4
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 1 - 2 uur

Reacties

Populaire posts