Equinox : Golem Edition

De allereerste versie van Equinox was al te verkrijgen in 2 verschillende dozen : een paarse doos met op de voorkant een hert, en een groene doos met op de voorkant een soort van reus in de vorm van een boom. Beiden spellen bevatten echter dezelfde inhoud. Vandaag stellen we jullie de Golem editie voor, en daar zal de inhoud wel verschillen met de eerdere versie.

In de doos vinden we een heleboel kaarten, meer dan 200 stuks. Daarvan zijn er 14 kaarten met golem's zonder kleur. Daar kies je er 8 van, de overige 6 doen niet mee. Deze leg je boven op een rij in een volgorde dat je zelf wilt. Maak een kolom links van deze rij dat de rondes zal weergeven, met speciaal daarvoor voorziene kaarten. In totaal zijn er 5 rondes te spelen. Alle kaarten van de 8 soorten golem's die gekozen werden worden geschud samen met de 3 druïdes en de 11 shapeshifters. Voor elke gekozen golem zijn er 11 kaarten met waarde 0 tot 10.

Elke speler kiest een zakje met daarin 5 kristallen met zijn lievelingskleur, en neemt 8 handkaarten van de trekstapel. We zijn klaar om aan de 5 rondes te beginnen. Een ronde bestaat uit 4 verschillende stappen : gokken, een kaart spelen, kaarten afleggen en kaarten bijtrekken.
De eerste mogelijkheid is een gewone gok wagen. Daarvoor leg je een kristal in de rij van ronde 1 onder een golem dat jij denkt dat deze levend het einde van het spel gaat halen. Enige voorwaarde is dat daar nog geen ander kristal mag liggen. Het voordeel van nu al te gokken is dat deze gok je 5 punten kan opleveren. Het nadeel is dan weer echter dat andere spelers gaan proberen om deze golem te elimineren.

Je hebt tevens de mogelijkheid om een geheime gok te plaatsen. Dat mag alleen in de eerste ronde en doe je slechts eenmalig. Je neemt dan een kaart vanop hand, legt deze gedekt neer en legt daar een kristal op. Maw je hoopt dat de gekozen golem zeker het einde gaat halen. Je mag in deze fase ook een geheime gok die je al gedaan had, bekend maken. Dat doe je eventueel om de controlleur te worden van die golem. Meer daarover later. Tot slot kan je nog passen. Daarna gaan we over naar de 2e stap: een kaart spelen.

Een kaart mag je alleen maar spelen als je geen geheime gok gedaan hebt in je vorige stap. Je kiest een kaart vanop hand en plaatst deze in de huidige rij onder de golem die overeenkomt met je kaart. Lag daar al een kaart of een kristal, is dat geen probleem. Je wijzigt op deze manier de waarde van de desbetreffende golem.
In stap 3 mag je tot 3 handkaarten op de aflegstapel leggen. Dat zijn de kaarten van golem's die al geëlimineerd werden. De laatste stap bestaat uit je hand aanvullen tot 8 kaarten van de trekstapel. Nu is het de beurt aan je linkerbuurman.

Zodra een speler een kristal onder een golem heeft liggen, en hij heeft de meeste waarde in punten dan alle andere spelers, dan wordt die speler de controleur van deze golem. Dit wil zeggen dat je de speciale eigenschap van die golem mag uitvoeren, indien je deze golem kaart speelt. Er zijn 14 verschillende voordelen, die gaan van kaarten trekken bij je tegenstanders tot zelf kaarten bijnemen op hand.

Een shapeshifter kan je op eender welke golem spelen, en die hebben ook een waarde van 0 tot 10. Indien een controller een golem kaart op speelt op deze shapeshifter, mag hij de speciale eigenschap niet gebruiken. Speel je 1 van de 2 soorten druïdes, dan mag je hun voordeel onmiddellijk uitvoeren.
Een ronde zal ten einde zijn indien de rij volledig vol ligt met kaarten. Dan zal bepaald worden welke golem geëlimineerd is, namelijk die met de laagste waarde. Bij een ex-aequo wordt verder gespeeld.

Onder de uitgeschakelde golem komen nu wolkjes te liggen, en op die kolom kunnen vanaf nu geen kaarten of kristallen meer gespeeld worden. Het spel gaat 5 rondes door totdat er nog maar 3 golems over blijven, of totdat de trekstapel leeg is. Dan eindigt het spel direct. De punten worden geteld aan de hand van de kristallen die de spelers ingezet hebben. Hoe vroeger ze werden ingezet, hoe hoger de score. Kristallen die je had ingezet op uitgeschakelde golem's leveren je niets op.

Dit spel is geschonken door Plan B Games en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.
Equinox (basis versie) is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 2 - 5
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 40 - 60 minuten

Reacties

Populaire posts