Dice Trip Belgium

Dice Trip Belgium is een roll and write spel waar ons klein landje centraal staat. Naast de Belgische editie bestaat er ook een Zwitserse, Duitse en Franse versie, maar wij zijn tevreden met de versie over ons apenland.

In de doos vinden we een handleiding, 4 potloden, 4 dobbelstenen in 4 verschillende kleuren en een blok met papiertjes. Jammer genoeg zijn deze enkelzijdig. Elke speler neemt een potlood en een papier, en het spel kan starten.

De startspeler dobbelt de 4 dobbelstenen, en daarmee kunnen alle spelers 2 getallen vormen. Die getallen vorm je niet door de ogen op te tellen, maar als digits te gebruiken. Zo kan een 4 en een 6 bijvoorbeeld het getal 46 of 64 vormen. Daarmee zijn alle getallen tussen 11 en 66 mogelijk, maar hier en daar zitten wel gaten. (alle getallen met een 7,8,9 of 0)

Na elke worp zullen alle spelers 2 getallen moeten invullen op hun papier waarop de landkaart van België staat afgebeeld. Er staan 25 steden op als witte bollen, en sommigen van hen hebben een gekleurde rand. De 2 getallen die je met de 4 dobbelstenen kunt vormen, mag je eender waar zetten, maar er is een beperking : je mag nooit 2 maal hetzelfde getal noteren op je blad. Kan of wil je een bepaald getal niet noteren, zal je een stad moeten kiezen om daar een 'X' in te zetten. Dat vink je links op je blad aan, zodat op het einde van het spel snel te tellen is hoeveel strafpunten je hebt.

Helemaal onderaan het blad staat de volledige reeks van getallen die gedobbeld kunnen worden. Telkens je een getal schrijft, doorstreep je dat getal. Dit gaat zo verder totdat de 13e ronde begint. Als alles goed ging, heb je 24 getallen kunnen opschrijven. In de laatste ronde zal je maar 1 van de 2 getallen moeten opschrijven. Daarna volgt de puntentelling en de speler met de meeste punten is de winnaar.

Hoe kan je punten scoren ?
Je kan punten krijgen door van een stad een 'bonusstad' te maken. Een bonusstad is een stad waarin je een getal hebt geschreven dat uit 2 dezelfde digits bestaat (bv. 22) of een getal hebt opgeschreven dat gevormd werd door een dobbelsteen die dezelfde kleur heeft als de rand van de stad.
Telkens je een bonusstad maakt, zet je een vinkje aan de linkerkant om dit op het einde vlot te kunnen tellen.


De langste route van stijgende getallen, maar ook de langste route van opeenvolgende getallen leveren je een punt per stad op. Op de landkaart zie je ook dat België verdeeld is in 3 gebieden. Je scoort een bepaald aantal punten voor elk gebied waar je geen 'X' heb moeten zetten.

Elke speler heeft 2 krachten die hij éénmaal in het spel kan gebruiken. Met de ene mag hij een dobbelsteenworp opnieuw uitvoeren, met de andere kan hij een dobbelsteen kiezen die opzij wordt gelegd, en een andere 'gekopieerd' wordt. Daarmee kunnen er dan nieuwe combinaties gemaakt worden.

Dice Trip Belgium is een eenvoudig roll and write spel, dat op een kwartiertje te spelen is.
De spelers die wat meer uitdaging willen kunnen de variant spelen die in de handleiding beschreven staat, en waarvoor ook een apart vakje op het blad staat om te scoren.

Dit spel is geschonken door Helvetic / Geronimo en is vanaf december te spelen bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers : 1 - 4
Speelduur : 30 minuten
Leeftijd : vanaf 8 jaar

Reacties

Populaire posts