Welcome to the moon

Welcome to the Moon is een flip-en-schrijf spel, waar de spelers kaarten omdraaien (flippen) en daarna een getal of kruisje op hun spelbord zetten. Dit spel is de 3e variant in zijn serie. De 2 vorige spellen kregen de titel 'Welcome to ...' en 'Welcome to New Las Vegas'.

Het relatief klein doosje is loodzwaar. Daarin vinden we maar liefst 6 pakken met kaarten, en voor elke speler verschillende dubbelzijdige wisbare speelbordjes. Behalve een handleiding bevat het spel een boek met de campagnes, en een pak met kleine stiften. 

Voor een eerste spel raden we aan het basis spel eens te proberen, zonder campagne. Neem de juiste stapel kaarten en vorm 3 stapels naast mekaar in het midden van de tafel. Zorg dat de getallen naar boven liggen. Kies 3 van de 6 speciale missiekaarten en leg deze boven de 3 stapels. Eender welke speler flipt de bovenste kaart van elke stapel open. Je hebt nu 3 combinaties van een getal en een symbool.


Alle spelers kiezen tegelijkertijd 1 van de 3 combinaties, en plaatsen het getal op de plaats met het overeenkomstig symbool. Belangrijk daarbij is dat de nummers in stijgende waarde moeten worden ingevuld. Lukt je dat niet, zal je die in een apart vak moeten zetten. In het basisspel leveren die vakjes nog punten en voordelen op, maar tijdens een campagne of een moeilijker spel zal je dit strafpunten opleveren. Nadat iedereen iets geschreven heeft, komen de volgende 3 kaarten open.

De spelers proberen om ter eerste hun spelbord vol met getallen of kruisjes te zetten, terwijl ze ook zo snel mogelijk de 3 missies trachten te volbrengen. Als 1 van deze 2 condities voldaan is, is het spel ten einde. We herkenning hier het kettingeffect van de Clever spellen. Indien een vak volledig ingevuld is, mag je de voordelen van het vak uitvoeren. Vaak is dat een aantal raketten doorkruisen die op het einde van het spel punten opleveren, maar vaak mag je bijvoorbeeld ergens een 'x' plaatsen, waardoor er weer een vak vol is, etc ... Een x is een joker waardoor je een vakje kan opvullen waarin bijvoorbeeld geen getal meer zou passen.

Elk spelbord heeft zo zijn eigen regels, te veel om ze allen hier te bespreken. De spelers die fan zijn moeten zeker de campagne spelen. De vele campagnes staan uitvoerig beschreven in het boek, en vertelt je ook welke kaarten en welk spelbord je nodig hebt. In een eerste spel kies je de kapitein en die krijgt de kapiteinskaart. Win je het spel, verdien je sterren en die kan je op die kaart aanduiden. Het volgend spel - de keuze staat beschreven in de gekozen campagne - kiest de winnaar van het vorige spel.

Het basisspel is zeer snel opgezet en gespeeld. Wil je er meer tijd aan spenderen of ben je gewoon fan, dan raden we je aan de campagne te spelen. Normaal noteer je de score en waar je gebleven bent in dit boek, maar aangezien er meerdere mensen dit gaan spelen vragen we je toch om dat op een apart blaadje te noteren.

Dit spel is geschonken door Blue Cocker Games en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.
Welcome to the moon is te


Aantal spelers : 1 - 6
Speelduur : 30 minuten
Leeftijd : vanaf 10 jaar


Reacties

Populaire posts