Meeple Company

Meeple Company is een worker-placement spel van de Spaanse uitgever Falomir Juegos. Deze uitgever was dit jaar voor het eerst aanwezig op Spiel en verraste de club met verschillende spellen. Dit is het eerste spel dat we aan jullie presenteren. 

In de doos vinden we meeples in vijf verschillende kleuren. Afhankelijk van het aantal spelers worden een bepaalde hoeveelheid meeples in een zak gedaan. De spelers hebben de keuze uit vier verschillende zogenaamde Company Boards. Deze stellen een bedrijf voor dat de speler gaat leiden. Iedere speler kiest één van deze borden uit en legt deze voor zich op tafel. Vervolgens kiest hij een kaart uit de stapel van vijf algemene bedrijfskaarten, bekijkt deze en legt deze gesloten voor zich neer onder zijn spelbord, bij het werknemers icoontje. Uit zijn persoonlijke stapel met bedrijfskaarten kiest hij vervolgens twee kaarten uit die elk een andere kleur tonen dan de algemene bedrijfskaart en plaatst deze gesloten onder de ruimte voor de directeur en de ruimte voor 'verbannelingen' 

Afhankelijk van het aantal spelers worden er nu meeples uit de zak getrokken en in het midden op de tafel gelegd. De startspeler mag 1 van zijn vijf actiekaarten spelen en voert de uit. Mogelijk acties zijn een werknemer inhuren, een werknemer laten verhuizen uit het bedrijf naar een ander bedrijf, een vergadering bijeenroepen of het bedrijf voor de dag sluiten. Meeples die naar het bedrijf gaan gedurende een ronde, dienen in de hal te wachten. Pas op het moment dat hij bedrijf sluit, mogen zij naar de werkvloer gaan. De meeples die niet worden gekozen, worden terzijde gelegd. Als alle meeples uit de zak zijn getrokken, dan gaan de meeples die terzijde zijn gelegd weer in de zak, en begint de tweede ronde. Als de zak weer leeg is, dan is het spel ten einde. De speler die de meeste doelen heeft weten te halen, wint het spel. De doelen zijn bijvoorbeeld, slecht één meeple hebben in de kleur van de directeur. Geen meeples hebben in de kleur van de 'verbannelingen' en de meerderheid van meeples hebben in de kleur van de werknemers. 

Al met al, is Meeple Company een snel, eenvoudig maar toch strategisch worker-placement spel, dat men snel even met veel plezier tussendoor kan spelen.

 
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar 
Speelduur: 15-25 minuten

Meeple Company is geschonken door Falomir Juegos en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke


Reacties

Populaire posts