Last one alive

Dit zombie dobbelspel van Ares komt net een paar weken te laat voor Halloween, maar voor de liefhebbers van zombie spellen is het toch elke dag Halloween. Klaar om enkele groenkleurige no-brainers te mollen ?

De titel van het spel beschrijft exact wie de winnaar van het spel zal worden : de laatste speler die in leven kan blijven. Bij 5 spelers kan het dus wel voorvallen dat je even zit te kijken hoe de anderen volop zombies aan het afslachten zijn. Elke speler kiest een karakterkaart en neemt een overzichtskaart.
Het deksel van de doos komt in het midden van de tafel en kan dienen als bakje om in te dobbelen. Alle voorwerpen of barricade fiches + de 3 zombie fiches gaan in de zak, waarna elke speler er 1 mag trekken en op zijn karakterkaart mag leggen. Hij heeft hier de keuze om de barricade of het voorwerp naar boven te leggen.


Bij de start is het zombie apocalyps niveau ingesteld op 1. Dat wil zeggen dat de startspeler 1 zombie dobbelsteen, een zwarte dobbelsteen, uit de poule neemt en voor zich legt met 1 zombie zichtbaar. Nu mag deze speler 4 dobbelstenen naar keuze nemen om mee te dobbelen. Na zijn worp, worden de dobbelstenen verwerkt, en indien de speler dan nog zombies voor zich heeft liggen, is deze uitgeschakeld.

Eerst worden de zwarte dobbelstenen bekeken : elke gedobbelde zombie komt bij de linkerbuurman te liggen. Heb je een hinderlaag geworpen (symbool van een hand), dan komt die zombie bij jou te liggen. Vervolgens worden de voorwerp dobbelstenen bekeken. Deze witte dobbelstenen vertonen oftewel niets, of een voorwerp, of een hinderlaag. De hinderlaag komt wederom voor jou te liggen : een extra zombie om te verslaan. Dobbel je een voorwerp, mag je een nieuwe jeton uit de zak trekken. Trek je toevallig 1 van de 3 zombies, gaat het zombie apocalyps niveau met 1 naar boven, en vanaf dan moeten de spelers niet 1 maar 2 zombie dobbelstenen voor zich plaatsen bij de start van hun beurt.
De rode dobbelstenen zijn wapens: voor elke 'bang' versla je een zombie dat voor je ligt. De dubbele bang kan er 2 vernietigen, en de bang met een plus mag je nog eens dobbelen en bij je vorig resultaat optellen. Lukt het je om in een beurt 3 keer een bang te dobbelen, mag je de heldenfiche nemen. Die kan je later gebruiken om een dobbelworp opnieuw te doen.

De gele dobbelstenen zijn barricades. Dobbel je een barricade, mag je een zombie, maar geen hinderlaag, doorgeven aan je linkerbuurman. Tijdens je speelbeurt mag je de voorwerpen gebruiken. Die hebben verschillende effecten afhankelijk of je ze voor of na het dobbelen gebruikt. Zo is er de mogelijkheid om de helft van je zombies al naar je linkerbuurman door te schuiven, of als het echt een hopeloze situatie is om met 1 rode dobbelsteen voor alles of niets te dobbelen. Indien de actieve speler alle zombies kon verslaan of aan zijn linkerbuurman kon doorschuiven, is het die linkerbuurman zijn beurt. Maar eerst neemt hij zoveel zombie dobbelstenen extra als het zombie apocalyps niveau momenteel staat. Veel geluk.

Dit spel is geschonken door Ares Games en is vanaf december te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2 - 5
Leeftijd : vanaf 12 jaar
Speelduur : 15 minuten


Reacties

Populaire posts