Cytosis: A Cell Biology Board Game

 

Als je iemand vraagt wat cellulaire biologie inhoudt, dan is de kans niet heel groot dat je een antwoord krijgt als: "De mitochondriën zijn de energiefabrieken van de lichaamscellen van een organisme die hoofdzakelijk gevoed worden door koolhydraten en vetten." Degenen die wel een antwoord in deze trant geven, hadden vroeger waarschijnlijk het geluk dat er een enthousiaste biologieleraar voor de klas stond en dat zij ook nog eens in biologie geïnteresseerd waren.

En dat is precies hetgeen het in dit worker placement spel in een notendop om draait. De spelers gaan tijdens hun beurt eiwitten vormen, koolhydraten transporteren en hormonen koppelen aan cellen. Mocht je af willen haken bij het lezen van deze stof, bedenk dan goed, dat Cytosis: A Cell Biology Board Game een zeer vermakelijk en bovendien ook nog eens een leerzaam spel is. 

Het speelbord is dubbelzijdig. Eén zijde is voor twee spelers, en de andere zijde is geschikt voor 3 tot 5 spelers. De kaarten worden opgesplitst naar soort. Dit zijn gebeurteniskaarten, doelkaarten en cel-component kaarten. Afhankelijk van het aantal spelers worden er gebeurteniskaarten verwijderd en doelkaarten opengelegd. Ook worden er bij een spel met twee spelers enkele cel-component kaarten verwijderd. In het spelregelboek, is hier een duidelijke opsomming van te vinden. 

Een startspeler wordt bepaald en deze krijgt twee Adenosinetrifosfaat (oftewel ATP) tokens. De volgende spelers krijgen in uurwijzerzin telkens 1 ATP token meer dan de voorgaande speler. Dus speler 2 krijgt 3 ATP tokens. Speler 3 krijgt 4 ATP tokens, enzovoorts. Afhankelijk van het aantal spelers krijgen de spelers erlenmeyers tot hun beschikking en twee transportblaasjes.  

Al deze termen, mag men snel vergeten als men dat wil. Praat over werkers en schaaltjes als je dat gemakkelijker vindt. Voor het spelen van het spel maakt het namelijk helemaal niets uit dat je deze kennis niet hebt. Persoonlijk geven wij aan de eenvoudige terminologie de voorkeur, aangezien onze kennis van de cellulaire biologie nagenoeg nihil is. Wij waren vroeger niet in het gelukkige bezit van een enthousiaste biologieleraar.

De duur van het spel wordt bepaald door het aantal gebeurteniskaarten die er zijn klaargelegd bij het opzetten van het spel. Deze geven namelijk het aantal rondes aan dat het spel duurt. Een ronde bestaat vervolgens uit twee fasen. 

Fase 1.
Plaats een werker en voor de bijbehorende actie uit. Deze acties zijn over het algemeen vrij eenvoudig en eenmaal men bekend is met de simpele pictografie zullen deze geen problemen opleveren. In het kort kunnen de spelers met de acties grondstoffen verzamelen. Deze omzetten en/of transporteren. Een kaart verkopen voor punten of een nieuwe kaart kopen en die op hand nemen. Als alle spelers al hun werkers hebben ingezet, eindigt deze fase. 

Fase 2. 
Een gebeurteniskaart wordt opengedraaid, en de spelers voeren uit wat er op de kaart staat. Meestal is dit iets als een extra grondstof op een bepaalde locatie plaatsen. Vervolgens wordt de meest linkse cel-component kaart verwijderd uit het spel. De overige kaarten schuiven op naar links, en de rij wordt weer aangevuld met nieuwe kaarten. Alle spelers nemen hun werkers terug van het bord, en vervolgens begint een nieuwe ronde. 
Als de laatste gebeurteniskaart is opengedraaid, wordt nog 1 keer fase 1 van het spel uitgevoerd. Nadien wordt de eindscore opgemaakt. De speler die de meeste punten heeft weten te verzamelen, wint het spel.

Ook wij hadden onze vraagtekens bij het zien van het thema van het spel. Maar eenmaal aan het spelen, waren deze vraagtekens snel verdwenen. Naar het schijnt, geeft het spel zeer accuraat het onderwerp weer. Wij hebben in elk geval iets geleerd over hoe het menselijk lichaam functioneert terwijl we genoten van een zeer solide worker placement spel. 

Cytosis: A Cell Biology Board Game is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor leden van Het Geel Pionneke.

Dit spel is geschonken door Genius Games en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2-5
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur: 60-90 minuten

Reacties

Populaire posts