Castle party


 Om nog even in het Halloweenthema, met bijhorende verkleedpartijen en feestjes, te blijven: welkom op Castle Party ! Een feestje georganiseerd door de Pompoenenkoning, en of iedereen daar bij wil zijn: vorige edities waren zo populair dat niet alle genodigden in het kasteel pasten, aan jou om dit jaar beter te doen ! 

De genodigden, tien van elke soort en elk vertegenwoordigd door een eigen [symbool], dat zijn skeletten [X], geesten [cirkel], heksen [hoedjes] en vampieren [tanden]. Ook de familie Frankenstein [vierkant] is van de partij, net als een vijftal eenhoorns [hoorn]. Elke speler krijgt een afwasbaar bordje waarop het grondplan van het kasteel afgebeeld is. De genodigdenkaarten (‘monsterkaarten’) worden geschud, waarna elke speler er drie op hand krijgt.


Doel van het spel is om zoveel mogelijk gasten binnen het kasteel te doen passen, door zo groot mogelijke groepen van soortgelijke genodigden bij elkaar te sprokkelen. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, want de gasten komen aan in ongelijkmatige groepjes, die gevormd worden tijdens ‘de vormfase’. Hierbij legt de startspeler een willekeurige ‘vormkaart’ op tafel. 

Hierop staan geometrische figuren, die de spelers opvullen door beurtelings monsterkaarten naast elkaar te leggen, te beginnen met de plaats met het kruisje. Eens de figuur gereconstrueerd is met de kaarten, is er nog een mogelijkheid om al dan niet een speciale actie uit te voeren (bijvoorbeeld monsters binnen de figuur van plaats veranderen). Hierna plaatsen de spelers deze groep (dmv getekende symbolen) in het kasteel. 


Maar let goed op waar je iedereen plaatst: enkel de grootste groep van een soort aan elkaar gelegde monsterkaarten levert aan het einde van het spel punten op. Elke soort monsters heeft ook één koning(in)kaart: behoort deze speciale gast tot de grootste groep, dan scoort de speler extra punten voor elk gelijkaardig monster rond de koning. 

Het spel gaat verder door alle figuren van de ‘vormkaartentrekstapel’ te construeren en monsters het kasteel binnen te loodsen, tot… de klok slaat een het feestje een extra boost krijgt ! (Drie klokkaarten worden aan het begin van het spel door de vormkaartentrekstapel geschud). 
Bij het omdraaien van de klokkaart, moeten de spelers een van de volgende acties uitvoeren en bijhorende punten scoren: ‘vuurwerk’ één punt per monster dat aan het raam geplaatst is en zo van het vuurwerk kan genieten. ‘Polonaise’: de langste ‘sliert’ monsters van dezelfde soort levert punten op. Of last but not least; de intrede van de pompoenkoning himself ! Spelers plaatsen een kroon op een leeg vakje, en tellen één punt extra per monster (soortonafhankelijk) die de gastheer omringt. 

Slaat de klok een derde maal, dan is het feestje onherroepelijk over, en worden de punten geteld: naast die voor de grootste groepen per monster, scoren de spelers eveneens voor niet-gebruikte speciale acties én de grootste groep eenhoorns. 

Geraken, ondanks de zorgvuldige planning, niet alle gasten in het kasteel binnen ? Geen paniek, er is nog plaats op de brug over de slotgracht (deze monsters leveren plus- noch minpunten op). Is de brug ook overbevolkt ? Dan is er nog maar één optie: de slotgracht zelf. Geen leuke plaats voor de gasten, en zoveel gebrek aan gastvrijheid levert op het einde uiteraard minpunten op (één per zwemmend monster).


De speler met de meeste punten wint dit mooi uitgewerkte vermakelijke spel ! Nog niet uitgefeest ? Op naar de volgende party, ook voorzien in Castle Party: een spelvariant voor gevorderden (de rave-versie) waarbij niet enkel het kasteel een uitdagendere plattegrond heeft, maar waar de gasten ook veeleisender worden, en dus moeilijker te plaatsen. Zo willen de skeletten bij de DJ staan, de vampiers aan de bar, de geesten op de dansvloer,… en dulden de monsters geen andere soorten rond hun voorkeurslocatie. Zoveel extra moeite levert natuurlijk ook extra punten op. Het testpubliek was alvast fan van Castle Party, trek jullie denkbeeldige mooiste Halloweenoutfit aan en feesten maar ! 

Dit spel werd geschonken door Devir en kan vanaf november gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: 2 - 4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Spelduur: 30 minuten

Reacties

Populaire posts