Espresso doppio

Met het servies spelen, dat stamt nog uit de kleutertijd: thee zetten in een felgekleurde speelkeuken met een even felgekleurd plastic - en gelukkig onbreekbaar- kinderservies. Daarna werden kopjes en bordjes louter functioneel, en deed je je best om ze vooral niet te doen sneuvelen. In het – in neutrale tinten uitgevoerde – stijlvolle spel ‘Espresso Doppio’ mag je echter weer naar hartenlust met de bordjes en de kopjes spelen ! De ondertitel van het spel luidt : ’een snel wisselspel voor koffiefanaten’. Dat was het testpubliek allerminst, maar dat neemt niet weg dat ze zich prima geamuseerd hebben: laat het ook de mindere fans van het zwarte goud niet tegenhouden om Espresso Doppio op de speltafel te leggen ! 

Het spel bevat drie ‘echte’ porseleinen sets servies, in drie verschillende kleuren (bruin, beige, wit) die telkens bestaan uit een kopje en onderzetbordje, vergezeld van een plastic koffielepeltje. Een spelbord ontbreekt: Espresso Doppio speelt zich niet af op een stukje karton, maar op een tafelloper (waarop vijf plaatsjes zijn voorzien). Verder bevat de doos nog een zakje koffiebonen (punten) en 16 opdrachtenkaarten, waarop bepaalde serviesopstellingen afgebeeld staan. Doel van het spel is zo snel mogelijke alle opdrachten uit te voeren door (delen van) het servies zo te verschuiven of te wisselen dat de tekening op je kaartje overeen komt met de situatie op de tafelloper. 


De zestien opdrachtenkaarten worden geschud, elke speler krijgt er acht, waarvan de eerste drie open voor zich op tafelen dienen gelegd te worden. Hierna plaatsen de spelers afwisselend het servies in de startopstelling op de loper; eerst de bordjes, dan de kopjes en als laatste de lepels. Rekening houdend met volgende regel: op dezelfde plaats mogen enkel verschillende items in een verschillende kleur geplaatst worden. Hierna is iedereen klaar voor de start, en begint de startspeler met zijn eerste beurt. 

Een spelbeurt bestaat uit minimaal één, maximaal drie acties: een (set van) voorwerp(en) verplaatsen of ruilen om zo proberen opdrachtkaarten te scoren. Let op: op elke plaats mag, kleuronafhankelijk, maar één voorwerp van elke soort belanden ! Twee lepels, twee bordjes of twee kopjes kunnen dus nooit samen opgesteld zijn op dezelfde plaats. Na het uitvoeren van de actie(s) worden met de hierdoor bekomen opstelling punten gescoord.

Elke opdrachtenkaart is, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad, één tot drie koffiebonen waard. Voorbeelden zijn: scoor een exacte set (beige bordje, wit kopje, bruin lepeltje op één plaats), scoor de drie elementen van één kleur op aangrenzende plaatsen, … Een kaart kan binnen dezelfde beurt meermaals gescoord worden (bijvoorbeeld: dien je een serie van beide-wit-bruin te scoren en liggen zowel de bordjes als de lepels in die volgorde, telt de kaart dubbel). Kaarten mogen 180° gedraaid worden (maar niet opnieuw omgedraaid worden om dezelfde opdracht nog eens te scoren).  

Al dienen we bij de opdrachtenkaarten wel een kleine bedenking te geven dat de kleurkeuze ervan op zijn minst vreemd te noemen is: de spelelementen zijn niet afgebeeld in hun werkelijke kleuren (wit – beige – bruin), maar in het wit, bruin (beige elementen) en zwart (bruine elementen). Dit komt in het begin van het spel nogal verwarrend over (of maakt het spel uitdagender, het is maar hoe je het bekijkt). 


Gescoorde kaarten leveren het overeenkomstige aantal punten op, en worden gedekt weggelegd, waarna de speler zijn openliggende opdrachtenkaarten opnieuw aanvult tot drie. Hierna is de volgende speler aan de beurt. Beëindigt een speler al zijn acht opdrachtenkaarten ? Dan stopt de ronde onmiddellijk. De spelers schudden hun acht opdrachtenkaarten opnieuw door elkaar en wisselen dan van hand. De tweede ronde begint, zodat aan het einde van het spel elke speler alle zestien opdrachten heeft proberen te vervullen. 


De tweede ronde (en het spel) eindigt op gelijkaardige wijze: scoort iemand zijn achtste en laatste opdrachtenkaart, dan zit het spel erop. De speler met de meeste koffiebonen wint ! Een leuke extra is, dat het koffieservies ook functioneel is. Het kan dus gebruikt worden om de winnaar een kopje espresso aan te bieden, of de verliezer zijn verdriet te doen verdrinken… Of een cafeïneshot op de doen en de concentratie te verhogen om een tweede spelletje Espresso Doppio te starten ! 

Voor wie er helemaal niet genoeg van kan krijgen is er ook de ‘expertversie’ : ‘de espresso-master’ of de suikervrije versie. Een andere optie is  de soloplayer-modus, waardoor dit spel met zijn beperkte spelduur eveneens geschikt is als opwarmertje wanneer je op medespelers wacht, of om tussendoor te spelen als een ander spel je minder ligt… 

Dit spel werd geschonken door HUCH! en kan vanaf november gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 1 - 2

Leeftijd: vanaf 8 jaar

Speelduur: 30 minuten

Reacties

Populaire posts