Diabolik: Heists and investigationsStripheld Diabolik is een meedogenloze meesterdief, die in Italië een cultstatus verwierf, met honderden albums en bijhorende merchandise. Diabolik wordt steeds bijgestaan door zijn vrouwelijke handlanger Eva Kant. Zijn grootste tegenstander is inspecteur Ginko, waarmee Diabolik en Kant steeds mee in een kat-en-muisspel verwikkeld zijn. Laat dat net (een deel van) de opzet van Diabolik : Heists and investigations (H&I) zijn. In dit spel nemen twee tot vier spelers, verdeeld in twee teams, het tegen elkaar op. Aan de ene kant: de criminelen (Diabolik en Eva), die proberen een overval te plegen (meerbepaald: twee van de drie opdrachten voltooien). Aan de andere kant, de inspecteurs (Ginko en Morrigan), die de politie-operatie leiden (ze krijgen versterking van vier agenten) en zo proberen de overvallers te klissen.

Moet je kennis hebben of fan zijn van de gelijknamige stripreeks om het spel te waarderen ? Zeker niet, de spelregels schetsen de situatie kort maar duidelijk, en ook de niet-stripfans kunnen meteen onderduiken in Clerville, de stad waarin het spel zich afspeelt. Het spel bevat een verkort ‘oefenspel’: Escape from Clerville : een eerste kennismaking met sommige spelmechanismen.  


Bijvoorbeeld het bewegen door de stad: terwijl de inspecteurs en agenten zichtbaar door Clerville bewegen (over een groene route kan je één plaats verder, over de blauwe twee plaatsen en over de paarse drie), krijgen de criminelen een kleinere, identieke stadskaart achter een scherm, en bewegen ze door Clerville met behulp van gedekte locatiekaarten, die gespeeld worden in speciale sectie van het spelbord (‘in de schaduw’). Tijdens een spelbeurt kunnen de spelers bewegen over het spelbord, of (voor de criminelen) uit het zicht en in de schaduw verdwijnen, of zich in deze schaduw voortbewegen.
Agenten doorzoeken uiteraard de plaats waar ze zich bevinden. Is deze locatiekaart in gebruik door de criminelen, dan zijn deze verplicht deze kaart ‘open’ te leggen. Meer nog, dwaalt een of meerdere overvallers in deze plaats rond, dan zijn ze ontdekt en verhuizen hun tokens van de schaduw weer naar het spelbord.

Wanneer politiemensen en criminelen elkaar ontmoeten, gaat het er uiteraard niet zachtaardig aan toe. Het gevecht wordt met dobbelstenen beslecht, waarbij criminelen door politiekogels geraakt kunnen worden. 

Een overval tot een goed einde brengen is dus gemakkelijker gezegd dan gedaan: niet alleen moeten de drie voorwaarden ervan voltooid worden (dit vernietigt gevarenpunten), maar ook zit de politie hen steeds op de hielen (en leveren succesvolle politieacties gevarenpunten op). De ‘gevarenlevelschaal’ geeft aan hoe gevaarlijk de huidige situatie is (wie er aan de winnende hand is). Bereikt de schaal zijn maximum, dan verliezen de criminelen het spel. 


Een beetje kort door de bocht, want in Diabolik H&I spelen ook randkarakters hun rol, net als Diabolik zijn beroemde Jaguar. Het spel bevat een zeer uitgebreide handleiding, met FAQ’s, tips voor beide teams en een beschrijving van de speciale eigenschappen en mogelijke acties. Die laten we jullie zelf ontdekken, want dit spel is zeker een oefenrondje waard, en dan zijn jullie klaar voor het échte spel !  

Diabolik H&I biedt voldoende uitdaging, en ontwikkelt zich doorheen het spelverloop van een ‘politie-overvallers kat-en-muisspel’ over een ‘achtervolging’ (wanneer de politie de overvallers op het spoor zijn) tot een puzzel, wanneer de overvallen en onderzoeken in een finaal stadium bereiken. Het spel bevat zeven overval (opdrachten) kaarten waarvan er elk spel willekeurig drie te voltooien zijn, wat elk spel telkens weer anders maakt. En de moeilijkheidsgraad kan aangepast worden aan de ervaring van de spelers: het oefenspel maakt iedereen wegwijs, en ‘the real thing’ kan aangepast worden door het makkelijker/moeilijker te maken agenten toe te voegen. 

Dit spel werd geschonken door Ares en kan vanaf november gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers: 2 - 4
Leeftijd : vanaf 13 jaar
Spelduur: 60 - 90 minuten


Reacties

Populaire posts