Looping

 
Als grote achtbaanfan, trekt alles wat daar min of meer mee te maken heeft meteen mijn aandacht. Net zoals het kleurrijke speldoosje van Looping, waarvan het altijd leuke pretparkthema ongetwijfeld ook de kleine leden, of grotere themaparkenfans zal aanspreken. Dit snelle partykaartspel heeft eenvoudige, beknopte regels waardoor het spel snel van start kan en is met zijn korte spelduur en richtleeftijd (vanaf 6 jaar) een perfect geschikt voorproefje voor wie in de echte wereld nog niet groot of dapper genoeg is voor het échte achtbaanwerk.

Het spel bestaat uit vijfenvijftig achtbaankaarten, die telkens een stukje van de route op de rollercoaster aanduiden. De kaarten worden evenredig onder de deelnemers verdeeld, en fungeren, per speler, als een gedekte trekstapel. (De oplettende lezer heeft vast opgemerkt dat vijfenvijftig kaarten in een spel van 2 spelers moeilijk evenredig deelbaar zijn, maar daarover later meer). 

Instappen en vastgespen maar, we vertrekken voor een dolle rit ! Hoe spannend ze zal zijn, hangt af van welk parcours de spelers met hun kaarten bij elkaar spelen. Om beurt (in wijzerzin) leggen de spelers de bovenste kaart van hun trekstapel in het midden van de tafel (‘de loopingstapel’), waarna alle spelers zo snel mogelijk de actie uitvoeren die deze kaart vereist. 

Er zijn vijf mogelijke baanonderdelen: een recht stuk baan is even op adem komen, en vereist geen actie. Een steile afdaling bezorgt de spelers kriebels in de buik, waardoor ze hun armen in de lucht moeten gooien ! Een kurkentrekker-looping draait het treintje ondersteboven: hou dus beter maar snel je stoel vast ! Een vertakking van het spoor draait de spelvolgorde om naar tegenwijzerzin (deze kaarten worden in een twee speler spel uit in de doos bewaard, waarna de overige kaarten wél evenredig verdeeld kunnen worden). En om de rit écht spannend te maken bevat Looping kaarten met het baanstuk ‘de onderbroken looping’. Je leest het goed, een baan met een ontbrekend stuk ! Om te voorkomen dat het treintje hier van de baan dendert, bedekken de spelers deze kaart zo snel mogelijk met hun handen


De rit eindigt als één speler al zijn trekstapelkaarten weggespeeld heeft. Wat gemakkelijk lijkt dan gedaan, want natuurlijk zit er een addertje onder het gras: de eerste speler die een foute actie doet, of de traagste die de juiste actie doet, moet twee strafkaarten nemen (twee routekaarten van de loopingstapel). Dit klinkt nog steeds redelijk simpel, maar zoals dat gaat bij achtbanen, is naast de baan zelf ook het type en de leeftijd van de het achtbaantreintje belangrijk voor de rollercoasterervaring.

  

Looping bevat twee mogelijke treintypes: een oldskool model (rode trein) met standaard smalle beenbeugels, waarin je stevig door elkaar geschud zal worden. De meer geavanceerde blauwe trein met schouderbeugels gespt de passagiers veel beter vast, wat tot een rustigere rit zal leiden. Deze treintypes spelen een sleutelrol: elke routekaart bevat boven een rode ‘basis’ of blauwe ‘geavanceerde’ trein. Kaarten met een basistrein vereisen de hierbovenstaande acties, maar… kaarten met een blauwe trein zijn zo veilig dat het helemaal niet nodig is om je stoel vast te nemen of de gebroken baan te bedekken…

Vergeet dus in al je snelle enthousiasme om acties uit te voeren niet eerst te checken in welk treintype je je in dat stuk baan bevindt, of strafkaarten zijn je deel ! Voor de speler die als eerste al zijn routekaarten weg kan spelen eindigt de dolle achtbaanrit in winst. Is iedereen klaar voor een volgend ritje ?

Dit spel werd geschonken door ATOMO Games en kan vanaf november gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 2 - 5

Leeftijd: vanaf 6 jaar

Spelduur: 10 minuten















Reacties

Populaire posts