Graal
Wat weet je over de Graal? Rondetafelridders? Check! Queeste? Check! Religieus artefact? Check! Indiana Jones? Euh, nee dat zoeken we niet...
Het zou inderdaad een prachtige vraag zijn voor 'De Slimste Mens'. Het spel Graal neemt je zoals te verwachten mee naar de tijd van koning Arthur, waar legendarische figuren het tegen elkaar opnemen om deze felbegeerde beker in de wacht te slepen. In dit geval neemt de queeste de vorm aan van een kaartspel, dat over 3 tot 4 rondes zal bepalen wie het meest waardig is.
Iedere speler start met 6 handkaarten en het is de bedoeling om die zo snel mogelijk af te leggen. Standaard zijn er 3 soorten basiskaarten (talisman, spreukenboek en runesteen) in 5 kleuren. Bij de start wordt de bovenste kaart van de trekstapel omgedraaid. Dit is de eerste richtkaart. De actieve speler mag nu een kaart afleggen met hetzelfde symbool of van dezelfde kleur. Kan hij dat niet, dan trekt hij een kaart bij. Eventueel mag hij die direct afleggen als het kan. Een bijzonderheid is dat het toegelaten is om meerder kaarten met het zelfde symbool tegelijk af te leggen.
Naast de basiskaarten zijn er natuurlijk nog ander kaarttypes in het spel. Ten eerste de machtkaarten: een tovenaarsmutskaart laat je toe om zelf de volgende kleur te kiezen; een rondetafelkaart draait de speelrichting om. Vervolgens zijn er de Merlijnkaarten. De illusiekaart geeft je een extra beurt; met de duisterniskaart laat je iemand een beurt overslaan; de verwarringskaart dwingt iemand 2 kaarten te trekken; met de spreukenkaart laat je iemand een kaart uit jouw hand trekken. Een zeer sterke aanvalskaart is de Excaliburkaart. Daarmee kan je iemand maar liefst 4 kaarten doen bijtrekken. Gelukkig zijn er ook schildkaarten waarmee je persoonlijke aanvallen kan blokkeren. Naast verdedigen kan je eventueel ook een aanval overnemen door een identieke aanvalskaart terug te spelen. Dan is het de andere speler die het totaal aan kaarten te slikken krijgt (bvb Excalibur op Excalibur = 8 kaarten!) tenzij die ook weer de aanval kan doorzetten of blokkeren. Let op: een schildkaart neutraliseert enkel de laatste aanvalskaart.
Andere smaakmakers zijn de legendekaarten. Iedere speler trekt in het begin 1 legendekaart die een arthuriaanse figuur voorstelt, met een bijzondere eigenschap. In plaats van een kaart te spelen of te trekken, kan een speler ervoor kiezen om die eigenschap te gebruiken. Een voorbeeld: Lancelot mag 1 maal per ronde een basiskaart gebruiken als schildkaart.
Verder ontvangt de winnaar van een ronde nog een queestekaart (in het begin van de ronde bekendgemaakt). Die legt hij eerst voor zich en kan in plaats van een gewone kaart gespeeld worden voor zijn eigenschap (bvb 2 spelers hun handkaarten doen wisselen). De kaart belandt op de aflegstapel en komt dus verder gewoon in het spel.
Ten slotte is er nog de Graalkaart. Deze mag alleen als laatste handkaart gespeeld worden, ongeacht de richtkaart. Wie hier in slaagt, wint onmiddellijk het spel. Als dit na 3 rondes nog niet gebeurd is, volgt nog een laatste toernooironde. Het blijft nog altijd de bedoeling om zo snel mogelijk je kaarten af te leggen. Als dat niet lukt met de Graalkaart als laatste, mag je een andere speler elimineren en verder doen met zijn handkaarten. Wie dan uiteindelijk als laatste overblijft wint alsnog het spel.
De goede verstaander zal ongetwijfeld al begrepen hebben dat Graal thuishoort in de Uno-familie. Het rondetafelsausje geeft er een bijzondere touch aan, en het artwork is zeker niet te versmaden. De regels zijn duidelijk, en om je in het begin te helpen zijn er ook hulpkaarten ter beschikking. De speciale eigenschappen hebben we al eerder gezien, maar hun effectiviteit en pestgehalte zijn dan ook bewezen. Dat er balanceerwerk is gebeurd blijkt ook uit het feit dat sommige eigenschappen twee keer mogen gebruikt worden, of zelfs niet op de laatste kaart. Iets minder overtuigd was ik van het eliminatieproces in de laatste ronde, maar dat is een persoonlijke kwestie. Ik kan besluiten dat Graal voldoende troeven heeft om regelmatig op tafel te komen.
Dit spel werd geschonken door Oka Luda en is vanaf februari te spelen bij Het Geel Pionneke.
Aantal spelers: 3 - 5
Speelduur: 30 min
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Reacties
Een reactie posten