Baumkronen

Door alle klimaatperikelen heeft het regenwoud het zwaar vandaag de dag. In dit twee speler spel van Kosmos proberen de spelers het meest overweldigende regenwoud te laten groeien. Maar dat is nog niet zo gemakkelijk als het lijkt. Het regenwoud zit vol gevaren en moet bovendien in een goede balans komen wil het niet verloren gaan. Plant hoge bomen en zorg voor weelderige planten om het beste woud te creëren. Alleen op die manier trekt het exotische dieren aan die je weer helpen om meer punten bij elkaar te sprokkelen. Door zorgvuldig te selecteren wat er in je bos mag groeien, kun je de ideale balans vinden tussen flora en fauna en zo een bloeiend regenwoud ontwikkelen. 

Iedere speler krijgt om te beginnen een start boomstam. Vervolgens worden de regenwoudkaarten verdeeld in drie ongeveer gelijke stapels, om drie ronden te kunnen spelen. 


In het spel selecteren de spelers om de beurt kaarten die ze willen toevoegen aan hun eigen regenwoud. Maar hier komt direct wat geluk, maar ook wat tactisch vernuft en een wilde gok bij kijken. Er liggen namelijk drie blinde stapels met kaarten. De eerste stapel heeft om te beginnen één blinde kaart, de tweede stapel twee en de derde stapel drie. Als je aan de beurt bent bekijk je in het geheim de eerste blinde kaart. Staat deze kaart je aan, dan neem je de kaart en legt hem in je regenwoud. Hier stopt je beurt. Wil je de kaart niet? Dan leg je een nieuwe blinde kaart van de trekstapel aan en ga je verder met de tweede stapel. Let op dat wanneer je voor de tweede of derde stapel kiest, je alle kaarten van die stapel aan je bos toe moet voegen. Wanneer ook de tweede stapel niet naar je zin is, dan ga je verder naar stapel drie in de hoop dat hier wel de gewenste kaarten liggen. Als ook deze je niet aanstaan, heb je nog een escape door één blinde kaart te nemen van de trekstapel. Hou er rekening mee dat bij iedere stapel die je overslaat, je direct een nieuwe blinde kaart aanlegt. Zo worden de niet gekozen stapels dus steeds langer. Zo spelen de spelers door totdat alle kaarten van de trekstapel op zijn. Je zult merken dat je in de laatste beurten, je kaarten in je maag gesplitst krijgt die je liever niet zou toevoegen. 

Als de stapel uitgeput is, volgt er een ronde telling. Je krijgt punten voor de bomen en voor de hoogste boom die je in deze ronde bij elkaar gesprokkeld hebt. Om te laten zien dat de boom reeds gewaardeerd is, leg je hierop een dierenkaart. Zo worden ook de planten geteld, waarbij je zult zien dat je deze een bepaald aantal van één soort wilt verzamelen om de minpunten te omzeilen. Let bij het verzamelen ook goed op de gevaren. Deze kunnen meer of minder risico met zich meebrengen. Zo is één vuur of één ziekte nog niet dramatisch. Maar meer hiervan en je hebt er direct nadeel van. De droogte kan je soms zelfs geluk brengen, doordat je direct een kaart uit je regenwoud mag verwijderen. De beesten hebben soms voordelen welke je gedurende een jaargetijde mag spelen, maar leveren vaak ook nog punten op voor het einde van het spel. De bomen en de beesten blijven liggen, de overige kaarten worden opgeruimd. Dan is het tijd voor de volgende ronde. 

Zo worden er totaal drie rondes gespeeld. Bij de eindtelling leveren de beesten nog punten op, de laatste bomen worden geteld en degene met het grootste bos krijgt nog eens extra punten. De speler met de meeste punten wint het spel en mag zich de heerser van het regenwoud noemen. 
Baumkronen heeft mij aangenaam weten te verrassen. Het ziet er leuk en kleurrijk uit en is met zijn spelduur van een half uur een aangenaam tussendoortje. Het mechanische om te gokken of er betere kaarten te voorschijn komen, is leuk gedaan. Natuurlijk zit hieraan wel een dosis geluk, maar die kun je deels weer omzeilen door aan de juiste beesten te geraken, die met zijn speciale eigenschap een misstap kunnen voorkomen. 

Aantal spelers: 2
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd: vanaf 10 jaar

Dit spel is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke

Baumkronen is geschonken door Kosmos


Reacties

Populaire posts