Khora: Rise of an Empire

We hebben er even moeten op wacht (sinds de zomer van '21) maar eindelijk is hij hier : Khora - rise of an empire. Elke speler staat aan het hoofd van een bloeiende stad in het oude Griekenland. Uw opdracht is om je militaire, culturele, economische en politieke macht uit te breiden en de machtigste stad te worden.


Het spel wordt gespeeld over exact 9 rondes. Elke ronde bestaat uit 7 fases. De spelronde start eerst met een aankondiging van een gebeurtenis. Die gebeurtenis is geldig voor alle spelers, en kan zich in eender welke volgende fase voordoen. In de 2e fase ontvangen de spelers geld, afhankelijk van hoe ver ze op het belastingspoor staan. In de 3e fase gaan de spelers dobbelen met de 2 dobbelstenen. Een 3e dobbelsteen is later in het spel vrij te spelen door te evolueren op het cultuurspoor. Elke actie die je wilt uitvoeren heeft een bepaalde waarde nodig aan ogen op de dobbelstenen. Zo kan je een dobbelsteen met waarde 4 gebruiken om een actie uit te voeren van kost 0 tot 4, zonder meerkosten. Kies je echter voor een actie met kostprijs 5 of 6, zal je respectievelijk 1 of 2 vakjes achteruit moeten gaan op het bevolkingsspoor, als je die actie met een dobbelsteen van kost 4 wilt uitvoeren.
 

De actiefase is de belangrijkste fase van het spel. Afhankelijk van het aantal dobbelstenen, 2 of 3, kan je hier 2 of 3 acties uitvoeren. De mogelijke acties zijn :

* Filosofie, kostprijs 0: je krijgt 1 perkament. Perkamenten kan je in bepaalde fases omruilen voor verschillende voordelen.
* Legislatuur, kostprijs 1: je mag 3 vakjes verder op het bevolkingsspoor. Je mag daarna 2 politieke kaarten van de trekstapel nemen, bekijken en er één van bijhouden op hand.
* Cultuur, kostprijs 2 : je krijgt zoveel overwinningspunten als je geëvolueerd bent op het cultuurspoor.


* Ruilen, kostprijs 3 : je ontvangt zoveel geldstukken afhankelijk van hoe ver je staat op het economisch spoor. Je kan daarna fiches aankopen.
* Militaire actie, kostprijs 4 : je gaat op het militaire troepen spoor evenveel zwaarden verder dan je staat op het militaire spoor. Daarna kan je een fiche veroveren. Voor bepaalde fiches moet je een minimum aantal zwaarden hebben, en ga je op dat spoor ook mogelijk achteruit na het veroveren.
* Politiek, kostprijs 5 : deze actie laat je toe om een politieke kaart vanop hand te spelen. Je zal de kosten voor die kaart moeten betalen, en/of de juiste fiches moeten bezitten. De politieke kaarten geven je onmiddellijk of blijvende voordelen, maar kunnen ook punten op het einde van het spel opleveren.
* Ontwikkelen, kostprijs 6 : Elke speler kiest bij de start van het spel een eigen karakter, die elk hun eigen voordelen en krachten hebben. Op elk karakter kan je 4 keer verder evolueren om betere voordelen te verkrijgen, en dat doe je met deze ontwikkel actie.

Na de actie fase gaan de spelers over naar het verbeteren van hun economisch, cultureel of militair spoor. Elke keer je verder op een bepaald spoor wilt gaan, zal je dat een aantal geldstukken kosten. Op verschillende plaatsen van deze sporen staan eenmalige bonussen die je kan verdienen, waaronder dus de 3e dobbelsteen om telkens een 3e actie uit te kunnen voeren. Daarna volgt het afhandelen van het event, dat in het begin van de ronde open gespeeld werd. Indien spelers voldaan hebben aan bepaalde doelstellingen tijdens de ronde, krijgen ze daarvoor bonussen in de laatste fase. Na dit geheel 9 keer te herhalen is het spel ten einde en de speler met de hoogste score is de winnaar.

We merken dat het militaire aspect erg belangrijk is in dit spel. Soms hadden we het gevoel dat de speler die achterop hinkte, het moeilijk had om de rest bij te benen. Zeker als er gebeurteniskaarten zijn die de zwakkere afstraffen, en de sterkere nog sterker maken. Je zal ook een beetje geluk moeten hebben met de politieke kaarten die je trekt, en met je gedobbelde resultaten. Het spel speelt erg snel en vlot, meerdere strategieën zijn mogelijk, en het spelmateriaal ziet er mooi uit. Een prima strategisch spel.

Dit spel is geschonken door White Goblin Games en is vanaf februari te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2 - 4
Leeftijd : vanaf 14 jaar
Speelduur : 75 min

Reacties

Populaire posts